Săgeată
Imagine fundal articol Imagine decorație articol
01 Dec. 2023 Adaugă la favorit

Studiu – consumul ridicat de zahar îți afectează dinții și …buzunarul!

Scris de: CMI Dr. Minoiu Mihaela Liliana

584 de vizualizări

Cât ne costă excesul de zahăr

Consumul excesiv de zahăr, existent la nivel mondial atât în țări dezvoltate cât și în cele în curs de dezvoltare, are consecințe negative asupra dinților dar și asupra bugetului personal sau chiar național: la nivel global, costurile tratamentelor dentare se situeaza în apropierea cifrei de 128 milioane de euro. Doar în Germania sumele asociate tratamentelor dentare sunt cca. 17.2 milioane euro.

Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Martin Luther University Halle-Wittenberg și Biotechnology Research and Information Network, publicat în Jurnalul Internațional de Cercetare Dentară.

Pentru acest studiu, cercetătorii au evaluat date reprezentative legate de apariția cariilor, parodontite și pierderea dinților în corelație cu consumul de zahăr în 168 de țări, începând cu 2010. Pe baza acestor informații au calculat costurile dentare ale consumului excesiv de zahăr.

Atenție la zahărul „ascuns”

În afara zahărului utilizat în gospodării, analiza a avut în vedere și zahărul „ascuns” în diferite preparate de tipul băuturilor carbogazoase, ketchup, înghețată, produse de patiserie sau produse congelate.

„Datele arată o corelație clară între consumul de zahăr, incidența cariilor, parodontite și pierderea dinților”, afirmă conducătorul studiului Dr. Toni Meier de la Institutul de Științe Alimentare al MLU. „Pentru fiecare 25 de grame de zahăr consumate în plus în fiecare zi de o persoană (care echivalează cu o limonadă dulce) costurile tratamentelor dentare în țările dezvoltate crește în medie cu 75 de euro pe persoană pe an.”

În Germania consumul mediu zilnic de zahăr se situează între 90 și 110 grame pe persoană. Costurile tratamentelor datorate acestor cantități de zahăr sunt în medie 210 eur per persoană pe an. Alte țări în situații asemănătoare sunt Elveția (300 eur), Danemarca (178 eur), SUA (138 eur).

„Dacă valoarea maximă de zahăr per persoană pe zi s-ar putea situa sub limita de 50 de grame, așa cum sugerează Organizația Mondială a Sănătății, aceasta ar putea conduce numai într-o țară ca Germania la o diminuare a cheltuielilor cu cca 12 milioane de eur”, a adăugat Meier.

O avertizare a cercetătorilor

Cu toate acestea, o alimentație cu o cantitate mai redusă de zahăr devine tot mai dificil de menținut pentru că APROAPE TOATE alimentele procesate ce pot fi cumpărate din supermarketuri conțin mari cantități de zahăr adăugat.

Cel mai mare nivel al afecțiunilor dentare corelate cu consumul de zahăr a fost observat de cercetători în Guatemala, Mauretania și Mexic. „Mai ales țările recent industrializate, cum sunt India, Brazilia și Mexic, dar de asemenea Pakistan sau Egipt, ar putea diminua sarcina dificilă și excesivă a costurilor implicate în sănătate prin crearea din timp a unor repere corecte nutriționale și de profilaxie”, a afirmat co-autorul studiului, profesorul Gabriele Stangl de la MLU. Aceasta se poate obține prin campanii de informare sau prin taxarea specială a alimentelor hiper-calorice. O astfel de taxa pe zahăr a fost introdusă în Mexic în 2014, conducând la o scădere cu 5% a consumului de băuturi carbogazoase îndulcite. În următorul an procentul s-a dublat.

„Pentru a putea reduce povara bolilor determinate de nutriție, este necesar un mix de muncă educațională și de informare alături de politici cu privire la aceste tipuri de alimente.”

 

Pentru că aceste date nu au fost furnizate relativ la țara noastră, te invităm la un exercițiu:

  • Calculează cât zahăr consumi pe zi. Pentru aceasta:
  • Citește de fiecare dată conținutul de zahăr de pe ambalajele produselor pe care le cumperi din supermarket
  • Calculează câte grame de zahăr adaugi zilnic la cafea / ceai / prăjiturile sau alte alimente pe care le prepari în casă

Dinții sunt doar o parte a organismului din cele afectate de excesul de zahăr. Pentru sănătatea ta, ai grijă la ceea ce consumi, atât tu, cât și copiii și familia ta.

 

 

Sursa:

  1. T. Meier, P. Deumelandt, O. Christen, G.I. Stangl, K. Riedel, M. Langer. Global Burden of Sugar-Related Dental Diseases in 168 Countries and Corresponding Health Care CostsJournal of Dental Research, 2017; 96 (8): 845 DOI: 10.1177/0022034517708315

Despre clinica CMI Dr. Minoiu Mihaela Liliana

Dupa mai bine de 20 de ani de practica medicala intensiva, experienta apare in mod natural. Acesti ani de experienta sunt acum in favoarea ta, pentru o reusita cat mai deplina in tratamentele dentare de care ai nevoie.

Un serviciu stomatologic de calitate nu inseamna doar medic cu experienta, comunicare si aparatura de calitate. Inseamna si o ambianta fizica si emotionala care sa-ti permita sa te simti relaxat si increzator. Fie ca ai 80 de ani sau 5, sau oriunde intre aceste varste. Stim ca tratamentele stomatologice sunt adesea agresante pentru cei sensibili si tocmai de aceea ne cultivam continuu abilitatile de comunicare si cele psihologice, pe langa cele stomatologice, astfel ca experienta ta sa fie una pozitiva si cat mai putin traumatizanta.

Ne straduim sa iti oferim o experienta cat mai placuta intr-un domeniu care de obicei determina emotii in majoritatea pacientilor. Ne straduim sa te programam cu precizie astfel ca timpul de asteptare sa fie minim. De asemenea timpul de executie a lucrarilor dentare este unul corect pentru a realiza un rezultat de calitate.

Date contact

9 Mai nr 18 Codlea, Brașov
In fața cabinetului, în funcție de disponibilitate

Lu - Vi 08:30 - 18:00

Program de lucru

Luni
08:30 - 18:00
Marți
08:30 - 18:00
Miercuri
08:30 - 18:00
Joi
08:30 - 18:00
Vineri
08:30 - 18:00
Sâmbătă
Închis
Duminică
Închis

Apreciază ( 1 )