Săgeată
Imagine fundal articol Imagine decorație articol
17 Apr. 2024 Adaugă la favorit

Aparatul dentar autoligaturant, din perspectiva unui medic ortodont

Scris de: Smile Vision

2260 de vizualizări

Aparatul dentar autoligaturant, din perspectiva unui medic ortodont

 

Din ce în ce mai multe persoane optează pentru un aparat dentar pentru a obține nu doar un zâmbet de milioane, ci și o dantură sănătoasă. După consult, medicul ortodont poate recomanda un anumit tip de aparat dentar, în funcție de problemele dentare pe care pacientul le are, de dorințele sale, dar și de buget. 

”Ortodonția este o artă ce se folosește de știință pentru a produce mișcările dentare dorite. Tratamentul este individualizat pe baza unui diagnostic ortodontic și a măsurătorilor ortodontice specifice fiecărui pacient.” (Dr. Sanela Oprișa -  medic specialist ortodont )

Tipuri de aparate dentare

Cea mai populară variantă de aparat dentar este cel tradițional, metalic, care folosește ligaturile elastice colorate, ce se schimbă lunar. Din punct de vedere al costurilor, este și varianta cea mai accesibilă. Tot din categoria aparatelor dentare tradiționale fac parte și cele din safir, realizate din zirconiu. Aceste aparate au un avantaj estetic important, având brackeți transparenți.  Al treilea tip de aparat dentar, ce se aseamănă cu cel tradițional, este aparatul dentar autoligaturant (self-ligating braces). 

”Aplicarea aparatului și etapele unui tratament ortodontic fix cu brackeți autoligaturanți nu diferă de cel cu brackeți tradiționali. Diferența majoră dintre cele două sisteme constă în faptul că brackeții autoligaturanți nu au nevoie de ligaturi elastice colorate ce se schimbă lunar la activări, ele având încorporate niște clapete ce se închid, astfel conectând arcul în interiorul bracketului.” (Dr. Sanela Oprișa medic specialist ortodont)

Persoanele care vor să poarte aparat dentar, dar nu vor ca cei din jur să știe asta, au la dispoziție două variante: aparatul dentar lingual și gutierele transparente (clear aligners). Aparatul dentar lingual se montează pe partea anterioară a dinților, deci nu este vizibil în niciun fel. Aparatul dentar tip clear aligners reprezintă un sistem ortodontic total diferit de aparatele dentare clasice, cu brackeți și ligaturi, pentru că implică doar purtarea unor gutiere transparente, personalizate pe dantura pacientului.

Ce avantaje și dezavantaje are un aparat dentar autoligaturant?

În continuare ne îndreptăm atenția către aparatul dentar autoligaturant, o opțiune ce câștigă din ce în ce mai multă popularitate. Am vrut să aflăm care sunt avantajele și dezavantajele unui astfel de aparat dentar, așa că, am stat de vorbă cu unul dintre medicii ortodonți de la noi din clinică. Iată care sunt cele mai mari avantaje ale unui aparat dentar autoligaturant:

·      Activările se pot realiza mai rar, o dată la 5-6 săptămâni,

·      Nu este nevoie de ligaturi elastice colorate, aparatul devenind mai estetic, mai ales dacă se alege varianta ceramică, nu metalică,

·      Fricțiunea dintre arc și bracket este mai mică, micșorând în unele cazuri timpul de tratament cu până la 4 luni,

·      Brackeții sunt mai micuți, mai confortabili,

·      Este mai ușor de igienizat și se depune mai puțină placă bacteriană pe suprafața dinților, datorită lipsei elasticelor.

Cu toate acestea, există și câteva dezavantaje de luat în seamă:

·      În cazurile complexe, oferă un control mai mic asupra mișcărilor dentare,

·      Anumite forțe ortodontice nu pot fi aplicate,

·      Datorită dimensiunii mici, brackeții se pot rupe mai ușor, clapetele se pot desprinde, necesitând înlocuirea întregului bracket,

·      Costurile sunt mai mari decât în cazul unui aparat dentar tradițional.

Revenind la ”ortodonția este o artă”, medicul ortodont din cadrul clinicii Smile Vision, cu care am stat de vorbă, este expert în realizarea arcurilor individualizate pentru fiecare pacient, a urmat un curs în această sferă în Italia și acum este instructor de îndoituri pe România. 

”Asta e diferit față de ce fac alți medici. Eu realizez, confecționez arcurile individualizat pentru fiecare pacient (exact ca un croitor care face haine pe măsurători). Nu folosesc arcuri din comerț, prefabricate, ce au o formă universală, pentru că fiecare om are o formă caracteristică individuală a arcadelor dentare pe care trebuie să le respectăm, atât ca formă, cât și ca anatomie și structură. Așa că, fiecare pacient are setul lui propriu de arcuri. Chiar e o artă – îndoi fiecare arc cu clești, pentru fiecare pacient.

Din punctul meu de vedere, sistemul autoligaturant e mai mult pentru cei care nu au prea mult timp la dispoziție pentru pacient. Când se folosesc arcuri prefabricate din comerț, activarea merge repede. Eu prefer să folosesc arcurile mele îndoite pentru că intră mai greu, iar dacă vrei precizie ortodontică pe fiecare dinte în parte, cei autoligaturanți nu sunt rezistenți.” (Dr. Sanela Oprișa medic specialist ortodont)

Alegerea aparatului dentar potrivit ar trebui să se facă împreună cu medicul ortodont care te consultă. 

Iar dacă încă nu ți-ai făcut curaj să faci primii pași către un zâmbet frumos și sănătos, te așteptăm la clinica noastră!


SMILE VISION
Clinică stomatologică


+4 0724 005 832
office@smilevision.ro | www.smilevision.ro
Str. Gheorghe Lazăr nr. 9, corp H, et. 2, Timișoara


Program: Luni-Vineri 9-20

smilevision


Despre clinica Smile Vision

Centrul Stomatologic Smile Vision îți oferă un întreg spectru de servicii stomatologice: stomatologie generală, reabilitări orale complexe, implantologie, estetică dentară, fațete dentare, chirurgie, endodonție asistată microscopic, ortodonție, stomatologie pentru copii.

Folosim cele mai noi tehnologii: DSD, scanner intraoral 3DShape, microscop Leica, așa că îți putem arăta etapele tratamentelor realizate, și chiar rezultatul final încă înainte de a începe, pentru ca în orice moment tu să știi ce urmează. Astfel și tu participi la alegerea celei mai potrivite soluții pentru tine.

Beneficiem de propriul laborator digital, ceea ce ne oferă flexibilitate, vizite mai puține și mai scurte pentru tine, timp redus pentru lucrările protetice, totul datorită designului și a frezării asistate de computer. De asemenea toate investigațiile radiologice sunt digitale, cu radiații minime și se realizează direct în clinică, iar tu nu mai parcurgi orașul către alte centre de imagistică.

Din pasiune începe totul. Așa am apărut noi. Și suntem cât se poate de reali, de activi și dornici de cunoaștere. Pentru ca zâmbetul tău să fie oferit din plin celor din jurul tău.

Date contact

strada Gheorghe Lazar nr.9 et.2 Timişoara, Timiș (zona Piata 700)
Parcare ANAF

Lu - Vi 09:00 - 20:00

Program de lucru

Luni
09:00 - 20:00
Marți
09:00 - 20:00
Miercuri
09:00 - 20:00
Joi
09:00 - 20:00
Vineri
09:00 - 20:00
Sâmbătă
Închis
Duminică
Închis

Apreciază ( 2 )