Săgeată
Imagine fundal articol Imagine decorație articol
17 Iun. 2024 Adaugă la favorit

Când se apelează la coroane dentare?

Scris de: DENTAL ELITE BUCUREȘTI

559 de vizualizări

Când se apelează la coroane dentare?

 

Intervenția cu coroane dentare reprezintă soluția ideală în cazul în care pacienții se confruntă cu un nivel ridicat de deteriorare al dinților. Coroanele dentare sunt lucrări protetice care ajută la redobândirea funcționalității dinților și îmbunătățirea semnificativă a acestora din perspectivă estetică.


Practic, ele contribuie la salvarea dinților naturali, fiind una dintre soluțiile sigure prin intermediul cărora pacienții obțin și se bucură timp îndelungat de un zâmbet frumos și plin de încredere.

Ce sunt coroanele dentare?

Coroanele dentare reprezintă restaurări protetice, ce au ca scop refacerea totală a unor dinți care prezintă un nivel ridicat de deteriorare.

Practic, coroana dentară este un înveliș ce acoperă și protejează un dinte deteriorat, conferindu-i totodată un aspect mult mai bine definit, similar celui natural. În acest context, rolul unei coroane dentare este unul complex, aceasta având implicații:

       La nivelul rezistenței dintelui - coroana dentară crește rezistența acestuia, protejându-l de posibile afecțiuni dentare;

       Asupra procesului de masticație - lucrarea trebuie realizată cu precizie pentru a asigura o funcționare corectă a procesului de masticație, fără să existe riscul unor dezechilibre ale ocluziei;

       La nivel estetic - coroana dentară trebuie să se alinieze cu estetica dinților de pe arcade. Ele trebuie să fie similare prin formă, dimensiune și nuanță cu ceilalți dinți.

În ce situații se apelează la coroane dentare?

 

Se apelează la restaurări protetice de tipul coroanelor dentare în situații precum:

       Reabilitarea unui dinte fracturat în urma unei traume severe;

       Refacerea unui dinte devitalizat și slăbit semnificativ, pe fondul unor leziuni carioase profunde;

       Protejarea unui dinte ce prezintă o structură deficitară și slăbită;

       Reabilitarea unui dinte cu obturații ample, care prezintă un risc major de fracturare;

       Îmbunătățirea esteticii dinților din perspectiva formei și culorii;

       Agregarea unei punți dentare;

       Tratamentul cu implant dentar.

Din perspectivă funcțională, aceste coroane dentare oferă protecție dinților care prezintă o structură slăbită și sensibilă.

Spre exemplu, în urma unor tratamente endodontice complexe sau în cazul fracturilor dentare, aceste lucrări protetice reușesc să prelungească durata de viață a dinților. De asemenea, sunt potrivite în vederea realizării unei punți dentare sau a unui tratament cu implant dentar.

Care este procedura în cazul lucrărilor protetice de tipul coroanelor dentare?

Consultația inițială

În cadrul consultației inițiale, medicul protetician analizează starea de sănătate a dintelui. La prima vizită la cabinet sunt necesare radiografii pentru a verifica dacă structura dintelui poate să susțină lucrarea protetică. În baza acestei verificări, se identifică cea mai sigură și eficientă soluție de reabilitare a dintelui.

Tot în cadrul acestei vizite se efectuează și pregătirea dintelui. În acest sens, medicul va utiliza un anestezic local, pentru ca pacientul să nu resimtă dureri sau disconfort major. Ulterior, acesta va șlefui dintele, modelându-l pentru coroană. Sunt situații în care se intervine și la dinții vecini pentru ca această coroană dentară se se alinieze perfect pe arcadă.

De asemenea, se va realiza și o amprentă sau mulaj, aceasta fiind trimisă în laborator pentru ca tehnicianul dentar să realizeze lucrarea protetică. La final, pacientul va primi o lucrare provizorie până la următoare vizită, când va fi fixată coroana finală.

Aplicarea coroanei dentare permanente

După ce lucrarea este finalizată în laborator, pacientul revine la cabinet pentru aplicarea permanentă a coroanei. Lucrarea temporară este înlăturată, fiind curățată perfect zona. Ulterior, medicul va verifica dacă coroana se potrivește perfect cu dintele pregătit. Dacă pacientul este încântat de rezultat, atunci coroana dentară se va aplica definitiv pe dinte.

Ce materiale se pot utiliza pentru coroanele dentare?


Aceste lucrări protetice se pot realiza integral din ceramică, zirconiu, compozit sau aliaj metalo-ceramic. Însă, cei mai mulți pacienți optează pentru coroanele integral din ceramică, deoarece satisfac cu succes toate cerințele lor estetice. Materialul este biocompatibil, rezistent și imită perfect aspectul dintelui natural.

Ce aspecte influențează durata de viață a coroanelor dentare?

Cu certitudine, durata de viață a lucrărilor protetice este influențată de rutina de îngrijire orală. Un periaj deficitar, folosirea incorectă a aței dentare, lipsa controalelor periodice la medicul dentist și obiceiurile greșite de alimentație diminuează din durata de viață a lucrărilor protetice.

Efectuând o îngrijire orală corectă și un control periodic la medicul stomatolog, pacienții se pot bucura timp îndelungat de dinți  100% funcționali și estetici.

Concluzii

În măsura în care te confrunți cu dinți fracturați, devitalizați, cu o structură slăbită și dorești o reabilitare completă a lor, soluția ideală la care poți apela sunt coroanele dentare. Ele sunt lucrări protetice sigure și eficiente prin intermediul cărora îți poți reface funcțional și estetic dinții, îmbunătățind considerabil durata lor de viață.

 

Dacă aceste probleme dentare nu sunt soluționate la timp, te poți confrunta cu un risc major de afecțiuni severe sau chiar de pierdere a dinților.

Astfel, dacă dorești o reabilitare a dinților tăi, clinica Dental Elite îți oferă numeroase servicii stomatologice, în acord cu nevoile și așteptările tale.

Cu o vastă expertiză multidisciplinară, medicii specialiști de la clinica Dental Elite te vor ajuta să obții zâmbetul la care ai visat, cu proceduri moderne, sigure și lipsite de durere.


Despre clinica DENTAL ELITE BUCUREȘTI

Dental Elite este o echipă de oameni ambițioși și determinați să facă excelență în domeniul stomatologic din România.

Prezenți în Brașov și Bucuresti, cu o echipă multidisciplinară, alcătuită din peste 25 de medici stomatologi, am tratat până în prezent peste 11.000 de pacienți, în cele 15 unit-uri dentare de ultimă generație.

Avem una dintre cele mai mari echipe de medici specialiști în chirurgie orală și maxilo-facială și implantologie și medici specialiști care acoperă toate ramurile stomatologiei: protetică și estetică dentară, endodonție microscopică, parodontologie, ortodonție, stomatologie pediatrică, chirurgie și implantologie,

Clinicile noastre sunt dotate cu tehnologie performantă, de ultimă generație, printre care amintim:

• Unit-uri dentare A-DEC si Anthos (Castellini)
• Scanner intra-oral Primescan AC PRO Cerec Medit i-700 și Medit i-500
• Cameră intra-orală Acteon Soprocare
• Microsccop dentar endodonție Leica M320 High-end
• și Kaps 1100
• Radiologie integrată 2D/3D și CBCT (DURR si Hyperion)
• Echipament de tehnică dentară digitalizată de cabinet CEREC Primemill Sirona - Sistem de frezare 3D și CEREC Speedfire – cuptor de sintetizare, cu ajutorul cărora tratamentele de protetică sunt realizate rapid și fără erori
• Laser pentru reducere durerii I-Plus Waterlase
• Lampă de albire Philips ZOOM
• Laser diodă EpicX Biolase
• Echipamente de sterilizare de top MELAG si Castellini

Valorile și principiile transmise din tată în fiu, expertiza medicilor, aparatura high-tech dentistry, empatia fără margini, precum și tratamentele accesibile transformă orice vizită la Dental Elite într-o experiență lipsită de anxietate, de care îți vei aminti cu drag.

Pentru noi, elita medicală înseamnă 100% implicare.

Date contact

Strada Sergent Gheorghe Anghel,nr 4 Sector 1, București, cartier Dorobanți

Lu - Vi 08:00 - 21:00

Program de lucru

Luni
08:00 - 21:00
Marți
08:00 - 21:00
Miercuri
08:00 - 21:00
Joi
08:00 - 21:00
Vineri
08:00 - 21:00
Sâmbătă
Închis
Duminică
Închis

Apreciază ( 0 )