Săgeată
Imagine fundal articol Imagine decorație articol
03 Oct. 2022 Adaugă la favorit

Cat dureaza durerea dupa extractie masea de minte

Scris de: DENTAL DISTRICT PG S.R.L.

40 de vizualizări

Durerea de dupa extractia dentara este corelata aproape mereu cu gradul de dificultate si durata manoperei de extractie. Astfel o zona dupa o extractie laborioasa (a unei masele de minte, a unui dinte cu mai multe radacini sau a unui dinte inclus) se va vindeca mai greu decat cea dupa o extractie rapida a unui rest radicular sau a unui dinte cu o singura radacina. De asemenea vindecarea osului spongios e mai rapida decat cea a osului compact (vindecarea dupa extractia dintilor inferiori va fi mai grea decat cea a dintilor superiori).

Dupa extractia dentara trebuiesc respectate o serie de indicatii pentru ca vindecarea sa se produca rapid si durerea sa fie minima.

Indicatiile sunt aproape in totalitate inspre protejarea cheagului de sange care se formeaza in alveola, postextractional. Nu trebuie clatita gura cu lichide 24-48h ( pentru a nu disloca cheagul), nu trebuie ingerate bauturi carbogazoase ( pentru a nu liza cheagul), nu trebuie mestecat pe partea extractiei ( pentru a nu dizloca cheagul), zona nu trebuie spalata cu periuta 1-2 zile ( din acelasi motiv), se evita fumatul pana la vindecarea completa. Daca indicatiile sunt respectate, durerea de dupa extractie ar trebui sa fie resimtita mai mult ca un disconfort si nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva zile (2-3) . Daca extractia a fost mai dificila (sau a durat mai mult) atunci durerea ar trebui sa aibe intensitate mai mare primele 2-3 zile si apoi sa descreasca progresiv. Pentru a inlatura aceasta senzatie, recomandam antiinflamatoare uzuale cum sunt: Ketonalul, Nurofenul, Vimovo, Arcoxia, etc., la fiecare 12 h.

Trebuie insa mentionat ca orice problema de sanatate necompensata (cum sunt cele de ficat, inima, sange, rinichi) poate determina o vindecare deficitara si astfel prelungirea timpului dureros post extractie. Acolo unde o impune afectiunea se poate prescrie si un tratament cu antibiotic (chiar si pentru o extractie normala). Cu toate acestea insa, tot nerespectarea indicatiilor postextractionale duce in mare parte din cazuri la prelungirea vindecarii (de la cateva zile pana la cateva saptamani).

Fumatul este cauza principala a persistentei durerii postextractionale.

Venim in ajutorul tuturor cazurilor de durere prelungita cu spalaturi cu antiseptice ale zonei, aplicarea locala de antibiotic, suplimentarea antiinflamatoarelor, sedinte de terapie cu laserul,  insa cea mai eficienta si simpla metoda ramane respectarea indicatiilor.

Comunicarea cu pacientul mi se pare însă a fi cea mai importantă în momentul acesta, urmată la mică distanţă de managementul așteptărilor. Descrierea pașilor unei manopere înaintea efectuării acesteia mi se pare un aspect crucial. Dezinformarea este foarte periculoasă. Un exemplu bun în acest sens ar fi așteptările pacienţilor faţă de odontectomia (extracţia) molarului de minte inclus. Cei mai mulţi sunt încântaţi că intervenţia nu a durat ore întregi, nu a durut, nu a curs sânge, că recuperarea a fost ușoară. Dacă prima oară nu reușim să le schimbăm starea de spirit, la a doua ședinţă sigur sunt mai relaxaţi. Execuţia unui tratament corect este o muncă pe toate planurile, din primul până în ultimul moment. De cele mai multe ori, merită.

Dr. Sorin Abagiu,
Medic specialist chirurgie OMF


Despre clinica DENTAL DISTRICT PG S.R.L.

Date contact

Calea Victoriei nr.155, Bl. D1, Sc.8, Et.1 Sector 1, București, cartier Victoriei (zona Piata Victoriei)
Parcare publică


Apreciază ( 2 )