Săgeată
Imagine fundal articol Imagine decorație articol
16 Iun. 2024 Adaugă la favorit

Gingivita: Cauze, tratament şi măsuri de prevenire

Scris de: DENTAL ELITE BUCUREȘTI

856 de vizualizări

Gingivita: Cauze, tratament şi măsuri de prevenire

 

 

Sănătatea gingiilor este esențială pentru dinți sănătoși și frumoși. Gingiile sunt țesuturile moi care înconjoară dinții și protejează rădăcinile acestora. Acestea joacă un rol important în menținerea sănătății dentare prin asigurarea unei bariere de protecție împotriva bacteriilor.

 

Cu toate acestea, sănătatea gingiilor poate fi afectată de diverși factori, precum igiena orală deficitară, consumul de alimente bogate în zahăr, fumatul sau stresul. Una dintre cele mai frecvente probleme ale gingiilor este gingivita .

Gingivita poate fi o problemă minoră la început, dar dacă nu este tratată la timp, poate determina probleme dentare complexe. De aceea, este important să cunoaștem semnele și simptomele gingivitei și să luăm măsuri preventive pentru a menține sănătoase gingiile.

Ce este gingivita?

Gingivita este o inflamație a gingiilor, cauzată de acumularea plăcii bacteriene, reprezentând totodată, forma incipientă a bolii parodontale. Dacă nu este tratată, gingivita evoluează spre parodontită, fiind afectate țesuturile de susținere a dinților.

În cazul bolii parodontale, inflamația se extinde dincolo de gingii, afectând osul și ligamentele care țin dinții. Pentru a preveni evoluția spre parodontoza, este important să identificăm simptomele și să le tratăm în stadiul incipient.

De ce apare gingivita? Cauze și factori de risc

Gingivita se poate dezvolta din mai multe cauze. Însă, cea principală o constă igiena orală deficitară, care permite acumularea de placă bacteriană.

Placa bacteriană reprezintă o peliculă subțire formată din bacterii, care se acumulează pe dinți și gingii. Aceasta produce toxine care pot irita gingiile, declanșând un răspuns inflamator.

Însă, există și alți factori de risc care pot crește riscul apariției gingivitei, printre care:

       Carii dentare, aflate în stadiul avansat;

       Leziuni ale gingiilor, cauzate de un periaj agresiv;

       Obturații realizate incorect;

       O poziție incorectă a dinților, care îngreunează procesul de masticație și curățarea adecvată a dinților.

 

De asemenea, unele persoane pot fi mai predispuse la gingivită din cauza anumitor factori, precum:

       Fumatul;

       Vârsta înaintată;

       Utilizarea anumitor medicamente;

       Afecțiuni medicale care afectează sistemul imunitar;

       Deficit de vitamine;

       Schimbări hormonale, precum cele din perioada sarcinii etc.

Semne și simptome ale gingivitei: cum să recunoști inflamația gingiilor?

 

Primul semn al gingivitei îl constă sângerarea gingiilor în timpul periajului sau folosind ața dentară. În unele cazuri, sângerarea poate fi atât de ușoară încât poate fi trecută cu vederea, dar este important să fii atent la aceste semne subtile.

Alte semne care indică apariția gingivitei sunt:

       Schimbarea coloritului gingiilor (gingiile sănătoase prezintă o culoare roz, iar în cazul gingivitei, ele capătă o nuanță de roșu închis);

       Gingii umflate;

       Durere sau sensibilitate la nivelul gingiilor (mai frecvent la periaj);

       Retracție gingivală;

       Halitoza (mirosul neplăcut).

Dacă nu sunt tratate la timp, simptomele gingivitei se pot agrava, determinând parodontita, stadiul următor al bolii parodontale[A3] , care afectează țesuturile și oasele de susținere a dinților.

 

Deşi sănătatea gingiilor este esenţială pentru menţinerea unor dinți puternici și sănătoși, mulţi oameni ignoră simptomele incipiente ale afecţiunilor gingivale. În plus, mulţi pacienţi tind să pună mai mult accent pe aspectul estetic al dinţilor decât pe sănătatea gingiilor, ignorând astfel potenţialele probleme provocate de boala parodontală.

 

 Prin urmare, dacă observi semne ale gingivitei, este important să consulți un medic stomatolog pentru a primi un diagnostic precis și a începe tratamentul cât mai repede posibil.

Diagnosticarea și tratamentul gingivitei

Diagnosticarea acestei afecțiuni este importantă pentru a preveni evoluţia acesteia în boală parodontală, aceasta având consecinţe grave asupra sănătăţii dentare şi generale.

Diagnosticul gingivitei se realizează prin examinarea dinților și gingiilor de către medicul stomatolog. De asemenea, acesta poate solicita realizarea unei radiografii dentare pentru a verifica dacă există deteriorări ale țesuturilor de suport.

În cazul în care diagnosticul de gingivită este confirmat, este esențial ca pacientul să urmeze planul de tratament prescris și să facă schimbări semnificative în rutina de igienă orală și în alimentație, pentru a preveni recurența afecțiunii.

Primul pas în tratarea gingivitei este igienizarea dinților. Detartrajul ultrasonic, periajul profesional și airflow-ul sunt procedurile efectuate în cabinetul stomatologic pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului de pe dinți și gingii.

Detartrajul ultrasonic presupune eliminarea tartrului de la nivelul dinților prin intermediul ultrasunetelor.

Periajul profesional implică curățarea dinților cu instrumente speciale, pentru a îndepărta placa bacteriană de pe suprafața dentară și eliminarea petelor, cauzate de alimente/tutun.

Tratamentul cu aparatul de profilaxie Airflow constă în curățarea dinților cu o pulbere specială în amestec cu apă, sub presiune, pentru a înlătura petele de pe suprafața dinților, din zone greu accesibile și depozitele fine de tartru.

În cazul tratării afecțiunilor parodontale, una dintre cele mai eficiente proceduri o constă terapia cu laser. Laserul este o metodă minim invazivă și eficientă de tratare a afecțiunilor gingivale, fiind capabil să ofere o experiență confortabilă și mai puțin dureroasă pentru pacienți.

Pentru a menține efectele tratamentului și pentru a preveni recidivele, pacienții trebuie să acorde o atenție deosebită igienei orale zilnice.

După ședința de igienizare, medicul stomatolog recomandă un program de îngrijire a dinților, ce trebuie urmat cu strictețe.

Cum prevenim apariția gingivitei?


Igiena orală corectă este esențială pentru a preveni apariția gingivitei. În primul rând, trebuie să acordăm o atenție deosebită periajului dentar. Acesta trebuie efectuat de cel puțin două ori pe zi. De asemenea, este important să folosim atât ața dentară, cât și periuțe interdentare, pentru a curăța zonele dintre dinți și a elimina placa bacteriană.

Alimentația echilibrată joacă, de[A4]  asemenea, un rol important în prevenirea inflamației gingiilor. Este recomandat să evităm alimentele bogate în zaharuri și carbohidrați rafinați. În schimb, ar trebui să includem în alimentația noastră fructe și legume bogate în vitamine și minerale, acestea ajutând la menținerea sănătății gingiilor.

În plus, este importantă realizarea unui control periodic la medicul stomatolog pentru o igienizare profesională și o evaluare a sănătății gingiilor.

Concluzii

Igiena orală corectă și controlul stomatologic periodic sunt importante pentru prevenirea și tratarea gingivitei.

Este esențial să acordăm atenție semnelor timpurii ale inflamației gingivale și să consultăm un medic stomatolog pentru un diagnostic și un plan de tratament adecvat.

În plus, adoptarea unui stil de viață sănătos (care include o dietă echilibrată, evitarea fumatului și o igienă orală riguroasă) contribuie la menținerea sănătății gingiilor și la prevenirea apariției gingivitei.

 

Dacă te confrunți cu probleme parodontale sau alte afecțiuni dentare, echipa Dental Elite îți pune la dispoziție multiple servicii stomatologice, aliniate nevoilor și dorințelor tale.

La clinica Dental Elite vei găsi o echipă de specialiști pregătiți să îți ofere cele mai bune soluții pentru problemele dentare întâmpinate, astfel încât să te poți bucura de un zâmbet frumos și sănătos în fiecare zi.

 

Programează un control la Clinica Dental Elite! Medicii specialiști te vor ajuta să îți soluționezi problemele dentare, cu proceduri moderne, sigure și lipsite de durere

Despre clinica DENTAL ELITE BUCUREȘTI

Dental Elite este o echipă de oameni ambițioși și determinați să facă excelență în domeniul stomatologic din România.

Prezenți în Brașov și Bucuresti, cu o echipă multidisciplinară, alcătuită din peste 25 de medici stomatologi, am tratat până în prezent peste 11.000 de pacienți, în cele 15 unit-uri dentare de ultimă generație.

Avem una dintre cele mai mari echipe de medici specialiști în chirurgie orală și maxilo-facială și implantologie și medici specialiști care acoperă toate ramurile stomatologiei: protetică și estetică dentară, endodonție microscopică, parodontologie, ortodonție, stomatologie pediatrică, chirurgie și implantologie,

Clinicile noastre sunt dotate cu tehnologie performantă, de ultimă generație, printre care amintim:

• Unit-uri dentare A-DEC si Anthos (Castellini)
• Scanner intra-oral Primescan AC PRO Cerec Medit i-700 și Medit i-500
• Cameră intra-orală Acteon Soprocare
• Microsccop dentar endodonție Leica M320 High-end
• și Kaps 1100
• Radiologie integrată 2D/3D și CBCT (DURR si Hyperion)
• Echipament de tehnică dentară digitalizată de cabinet CEREC Primemill Sirona - Sistem de frezare 3D și CEREC Speedfire – cuptor de sintetizare, cu ajutorul cărora tratamentele de protetică sunt realizate rapid și fără erori
• Laser pentru reducere durerii I-Plus Waterlase
• Lampă de albire Philips ZOOM
• Laser diodă EpicX Biolase
• Echipamente de sterilizare de top MELAG si Castellini

Valorile și principiile transmise din tată în fiu, expertiza medicilor, aparatura high-tech dentistry, empatia fără margini, precum și tratamentele accesibile transformă orice vizită la Dental Elite într-o experiență lipsită de anxietate, de care îți vei aminti cu drag.

Pentru noi, elita medicală înseamnă 100% implicare.

Date contact

Strada Sergent Gheorghe Anghel,nr 4 Sector 1, București, cartier Dorobanți

Lu - Vi 08:00 - 21:00

Program de lucru

Luni
08:00 - 21:00
Marți
08:00 - 21:00
Miercuri
08:00 - 21:00
Joi
08:00 - 21:00
Vineri
08:00 - 21:00
Sâmbătă
Închis
Duminică
Închis

Apreciază ( 1 )