Săgeată
Imagine fundal articol Imagine decorație articol
17 Iun. 2024 Adaugă la favorit

Implantul dentar vs proteza dentară - tot ce trebuie să știm

Scris de: DENTAL ELITE BUCUREȘTI

833 de vizualizări

Dinții prezintă o importanță deosebită în mai multe aspecte ale vieții unui om. De aceea, pierderea dinților (edentația) devine o problemă cu care foarte mulți adulți se confruntă, mai ales pentru că influențează capacitatea de vorbire, de hrănire, aspectul feței și chiar calitatea vieții.

Cu toate acestea, stomatologia propune pacienților o serie de soluții moderne și customizate pentru ca aceștia să obțină zâmbetul dorit, totul în proceduri lipsite de dureri.  Protetica dentară rămâne așadar una dintre principalele ramuri ale stomatologiei, unde confortul pacientului devine un parametru important pentru evaluarea succesului protezelor dentare (indiferent că vorbim de implant sau proteza obișnuită).

Deși proteza dentară este una dintre opțiunile la care cei mai mulți pacienți apelează, o altă variantă de protetică dentară pe care medicii stomatologi o recomandă este implantul dentar.  Chiar dacă proteza dentară este accesibilă din punct de vedere financiar, ea prezintă o serie de dezavantaje pe termen lung. Din acest motiv, stomatologii sunt nevoiți să prezinte pacientului toate avantajele celei mai bune soluții pentru pacient.

Cauzele edentației

Frecvența ridicată a edentației este asociată adesea cu indicatori de risc care se referă la:

       vârstă - cu toate că apare mai ales în cazul persoanelor în vârstă, edentația poate afecta chiar și copiii sau adulții.

       sex - În general, o prevalență mai mare atât a pierderii dinților, cât și a cariilor dentare a fost identificată mai degrabă  în rândul femeilor în multe părți ale lumii.

       lipsa unei atitudini preventive privind sănătatea dentară - persoanele care nu efectuează o igienă corespunzătoare și nici nu apelează periodic la serviciile stomatologice sunt mai predispuse la căderea prematură a dinților. Prevenirea afecțiunilor dentare trebuie să înceapă încă de la vârste fragede, identificându-se nevoia de a atrage atenția asupra acestui aspect și în rândul părinților. Astfel, atât copiii, cât și adulții trebuie să conștientizeze importanța profilaxiei dentare prin asigurarea unei igiene dentare corecte și a unui control stomatologic periodic.

Cauzele pierderii dinților sunt multiple:

       La copii, pierderea prematură a dinților de lapte este determinată de cariile dentare, în timp ce pierderea dinților permanenți este provocată de neglijarea igienei dentare sau de accidente.

       În cazul adulților, edentația poate fi accelerată de boala gingivală, fumat, boli cardiovasculare sau diabet.

       În situația vârstnicilor, depunerea și întărirea plăcii dentare, retracția gingivală, xerostomia (gura uscată) reprezintă principalii factori care conduc la pierderea dinților.

De asemenea, mai există și alte aspecte care determină edentația:

       Igiena orală necorespunzătoare – lipsa unui periaj zilnic și nefolosirea aței dentare conduc la apariția cariilor dentare și a bolilor gingiilor;

       Stil nepotrivit de alimentațiebăuturile carbogazoase și alimentele dulci pot provoca leziuni la nivel dentar și gingival;

       Vicii – consumul de tutun poate afecta structura dinților;

       Lipsa unei conștientizări privind cauzele și efectele edentației – în lipsa unei educații, oamenii nu cunosc măsurile de prevenire și de tratare ale afecțiunilor dentare, respectiv de îngrijire ale cavității orale.

       Traume – pierderea dinților este o problemă întâlnită și în rândul adulților sportivi sau cei care sunt expuși riscului de accidente.

       Frica/ jena de dentist – există pacienți care fie au fobie față de procedurile stomatologice, fie de părerea pe care și-ar putea dentistul să și-o formeze atunci când analizează starea dinților lor. Cu toate acestea, ignorarea afecțiunilor dentare pot agrava starea pacientului.

       Tratamente medicale – chimioterapia sau medicamentele pentru bolile autoimune diminuează capacitatea sistemului imunitar, fapt ce sporește riscul de infecții dentare și chiar pierderea dinților.

Soluții pentru tratarea edentației

Pentru a elimina problema edentației, există două opțiuni:

       implanturile dentare - sunt unele dintre cele mai căutate și eficiente dispozitive medicale menite să înlocuiască dinții lipsă.

       proteza dentară - reprezintă un sistem de dinți falși cu rolul de acoperi lipsa dinților naturali.

În funcție de particularitățile cazului, implanturile dentare sau proteza pot fi concepute pentru a înlocui fie o parte dintre dinți, fie toți dinții și chiar gingiile/ țesuturile din jur.

Tipuri de dispozitive dentare pentru tratarea edentației

Pe piață, se găsesc următoarele tipuri de opțiuni pentru înlocuirea dinților lipsă:

  1. Implantul dentar - considerat o formă de proteză, este un dispozitiv dentar plasat în maxilar printr-o intervenție chirurgicală, care ulterior fuzionează cu acesta timp de câteva luni. De implant, pot fi atașate 3 categorii de proteze dentare:

       coroane;

       punți;

       proteza Fast&Fixed - este indicată mai ales în cazurile de edentație completă, care solicită o retenție suplimentară, fapt determinat de pierderea osoasă. Sistemul constă într-o structură de 4-6 implanturi suport montate în maxilar și o dantură completă/ parțială. Deși soluția implică un cost inițial mai ridicat, ea trebuie considerată o investiție pe termen lung în sănătatea noastră. În plus, procedura de instalare este minim invazivă, iar beneficiile estetice (fizionomie corectă) și funcționale (masticație și vorbire îmbunătățite) sunt imediate. Așadar, putem spune că există un raport calitate-preț corect.

  1. Proteza dentară completă – recomandată în cazul pierderii totale a dinților, această soluție imită, într-o măsură destul de mare, aspectul gingiilor și dinților naturali. În funcție de materialul din care sunt fabricate, protezele pot fi:

       acrilice convenționale;

       acrilice cu suport de metal;

       flexibile (Valplast);

       Valplast cu armătură metalică.

  1. Proteză dentară parțială – înlocuind unul sau o parte dintre dinți, proteza parțială poate fi amovibilă (utilizată doar pe perioada zilei, îndepărtarea pe timpul nopții fiind necesară pentru curățare protezei și pentru relaxarea gingiilor) și fixă.

Implanturi dentare vs proteza dentară - când se recomandă?

Implanturile dentare și proteza dentară sunt soluții pe care medicii stomatologi le propun pacienților care și-au pierdut un număr semnificativ de dinți, indiferent de vârstă.

Cu toate acestea, implanturile dentare sunt recomandate în cazul persoanelor cu vârsta peste 18 ani, când procesul de dezvoltare dentară este încheiat. În plus, apelarea la unul dintre aceste produse stomatologice ține cont mai degrabă de particularitățile privind starea dentară a pacientului.

Astfel, implanturile sunt indicate pacienților:

       cărora le lipsesc un dinte sau mai mulți;

       care prezintă o stare generală de sănătate, respectiv de sănătate orală bune;

       care au gingii sănătoase (nu există semne de boală parodontală);

       care dispun de un os maxilar puternic.

Implanturi dentare vs proteza dentară - înainte de tratament

Înainte de opta pentru una dintre soluții, este necesară o consultație inițială în care pacientul discută cu medicul stomatolog în vederea prevenirii, depistării și eliminării afecțiunilor dentare pentru a păstra dinții rămași (mai ales în situația de edentație parțială). În acest sens, pacientul va lua la cunoștință despre:

       Cauzele, consecințele și tratamentele potrivite pentru tipologia de edentație;

       Măsurile recomandate pentru asigurarea unei igiene corespunzătoare;

       Modul de implementare a soluției alese;

       Tratamente și metode de întreținere a soluției împotriva pierderii dinților.

Cu toate că proteza dentară este o soluție accesibilă de tratare a edentației, tot mai mulți specialiști recomandă implanturile dentare din mai multe motive:

       Spre deosebire de proteză, implanturile dentare sunt biocompatibile, adică materialele din care sunt fabricate facilitează încadrarea perfectă în structura osoasă a maxilarului, garantând un nivel ridicat de stabilitate.

       proteza prezintă riscul pătrunderii reziduurilor alimentare între gingie și proteză, determinând apariția halenei. Montate corect, implanturile dentare asigură un nivel ridicat de etanșeitate, motiv pentru care respirația urât mirositoare nu va mai apărea.

       din păcate, proteza dentară poate provoca retracția structurii osoase, influențând negativ fizionomia pacientului. Pe de altă parte, implanturile dentare nu schimbă trăsăturile faciale ale acestuia.

Implanturi dentare vs proteza dentară - după tratament

Trebuie să știi că montarea protezei implică o perioadă de acomodare cu senzațiile determinate de aceasta. Astfel, pacientul poate resimți:

       Senzație de disconfort;

       Creșterea nivelului de salivă;

       Probleme de masticație sau de vorbire;

       Senzația lipsei de spațiu pentru limbă în cavitatea bucală.

Cu toate acestea, după maxim 3 săptămâni de purtare continuă, toate aceste senzații vor dispărea. În caz contrar, se recomandă să programezi o consultație la cabinetul stomatologic pentru ca stomatologul să realizeze retușurile necesare.

De remarcat faptul că odată cu evoluția tehnicilor și materialelor stomatologice, precum și a tendinței de a asigura confortul pacienților prin procedurile stomatologice efectuate, numărul de oameni care înțeleg importanța sănătății dentare termen lung a crescut semnificativ. De aceea, în ultima perioadă, tot mai mulți oameni decid să opteze pentru implanturi dentare atunci când vine vorba de edentație.

Este natural ca după instalarea implanturilor să apară un disconfort la nivelul gingiilor (inflamarea sau sângerări minore) sau dureri ușoare la locul implantului. De aceea, în perioada de recuperare, stomatologul recomandă evitarea alimentelor tari sau dure și consumul de medicamente/ antibiotice pentru ameliorarea durerii sau grăbirea procesului de recuperare.

Reacțiile pot dura de la 1 până la 2 săptămâni. Dacă aceste efecte persistă, trebuie să contactezi imediat medicul stomatolog în vederea prevenirii agravării lor.

Implanturi dentare vs proteza dentară - durată de utilizare

În general, protezele dentare au o durată de viață de 10 ani în condițiile în care acestea au fost întreținute corespunzător. De asemenea, trebuie să știi că protezele dentare sunt expuse riscului de îngălbenire, crăpare sau deteriorare, motiv pentru care va trebui să revii la cabinet pentru a efectua reparațiile necesare. În situația ruperii, proteza dentară trebuie înlocuită.

Spre deosebire de proteza dentară, implanturile prezintă un nivel ridicat de rezistență în timp. Biocompatibilitatea lor și întreținerea corespunzătoare asigură o durată de utilizare de peste 25 de ani.

Concluzii

În vederea soluționării edentației, pacienții apelează la implanturi dentare sau proteza dentară. Astfel, una dintre opțiunile tot mai alese în ultima perioadă constă în proteza de tip implant Fast & Fixed, recomandată în cazul edentației complete.

Dacă ai nevoie de proteza Fast & Fixed sau dorești o altă opțiune de protetică dentară, echipa Dental Elite stă la dispoziția ta cu specialiști în diverse servicii stomatologice, menite să rezolve orice problemă dentară.

 

 

 


Despre clinica DENTAL ELITE BUCUREȘTI

Dental Elite este o echipă de oameni ambițioși și determinați să facă excelență în domeniul stomatologic din România.

Prezenți în Brașov și Bucuresti, cu o echipă multidisciplinară, alcătuită din peste 25 de medici stomatologi, am tratat până în prezent peste 11.000 de pacienți, în cele 15 unit-uri dentare de ultimă generație.

Avem una dintre cele mai mari echipe de medici specialiști în chirurgie orală și maxilo-facială și implantologie și medici specialiști care acoperă toate ramurile stomatologiei: protetică și estetică dentară, endodonție microscopică, parodontologie, ortodonție, stomatologie pediatrică, chirurgie și implantologie,

Clinicile noastre sunt dotate cu tehnologie performantă, de ultimă generație, printre care amintim:

• Unit-uri dentare A-DEC si Anthos (Castellini)
• Scanner intra-oral Primescan AC PRO Cerec Medit i-700 și Medit i-500
• Cameră intra-orală Acteon Soprocare
• Microsccop dentar endodonție Leica M320 High-end
• și Kaps 1100
• Radiologie integrată 2D/3D și CBCT (DURR si Hyperion)
• Echipament de tehnică dentară digitalizată de cabinet CEREC Primemill Sirona - Sistem de frezare 3D și CEREC Speedfire – cuptor de sintetizare, cu ajutorul cărora tratamentele de protetică sunt realizate rapid și fără erori
• Laser pentru reducere durerii I-Plus Waterlase
• Lampă de albire Philips ZOOM
• Laser diodă EpicX Biolase
• Echipamente de sterilizare de top MELAG si Castellini

Valorile și principiile transmise din tată în fiu, expertiza medicilor, aparatura high-tech dentistry, empatia fără margini, precum și tratamentele accesibile transformă orice vizită la Dental Elite într-o experiență lipsită de anxietate, de care îți vei aminti cu drag.

Pentru noi, elita medicală înseamnă 100% implicare.

Date contact

Strada Sergent Gheorghe Anghel,nr 4 Sector 1, București, cartier Dorobanți

Lu - Vi 08:00 - 21:00

Program de lucru

Luni
08:00 - 21:00
Marți
08:00 - 21:00
Miercuri
08:00 - 21:00
Joi
08:00 - 21:00
Vineri
08:00 - 21:00
Sâmbătă
Închis
Duminică
Închis

Apreciază ( 0 )