Săgeată
Imagine fundal articol Imagine decorație articol
27 Dec. 2022 Adaugă la favorit

Poate duce bruxismul la căderea dinților?

Scris de: DENTAL ELITE BUCUREȘTI

593 de vizualizări

 

Bruxismul sau în termeni populari scrâșnirea dinților presupune o contracție sau încleștare neintenționată a dinților, realizată de obicei noaptea, în timpul somnului.

În prezent, bruxismul nu este considerat doar o afecțiune dentară, ci una medicală generală din cauza efectelor negative pe care le determină, pacienții confruntându-se cu timpul cu dureri de cap, dureri faciale, tulburări de somn și complicații la nivelul urechilor.

În foarte multe cazuri, acest obicei este ignorat de pacienți, ei nefiind conștienți că în timp, bruxismul deteriorează semnificativ dinții, conducând chiar la pierderea prematură a lor. Mai mult decât atât, scrâșnirea dinților determină efecte și la nivelul gingiilor și articulațiilor, existând riscuri privind modificarea esteticii feței.

Însă, sunt și cazuri în care pacienții descoperă această problemă prea târziu, atunci când sănătatea dinților este deja compromisă. Această afecțiune poate provoca numeroase complicații, din acest motiv identificarea ei din timp este esențială în vederea stabilirii metodei potrivite de tratament.

Care sunt cauzele apariției bruxismului (scrâșnirea dinților)?

 

Concret, nu există oficial o cauză exactă care determină bruxismul. Însă, de-a lungul timpului s-au efectuat studii care au demonstrat implicația unor factori de natură psihică, fizică și genetică, care favorizează scrâșnirea dinților.

Unul dintre factorii decisivi care determină bruxismul este stresul. Un studiu realizat în 2020 a arătat că există o legătură semnificativă între stres și bruxism, mai ales la pacienții care se confruntă cu tulburări emoționale.

Însă, bruxismul poate apărea și ca rezultat al unor probleme de natură structurală și funcțională ale dentiției.

Ele pot fi:

       Malocluzie dentară (o mușcătură anormală);

       Alinierea incorectă a dinților (ele cauzând în timp leziuni dentare etc.);

       Lucrări protetice realizate incorect;

       Probleme la nivelul articulației temporomandibulare.

De asemenea, există anumiți factori de risc care pot favoriza apariția unor complicații pe fondul bruxismului:

       Ereditatea;

       Afecțiuni ale sistemului nervos;

       Obiceiuri nocive - consum exagerat de alcool, fumat.

Ce tipuri de bruxism întâlnim?

Bruxismul se poate manifesta:

       Noaptea, în mod involuntar - numeroși pacienți află de această tulburare de la alte persoane care sesizează obiceiul de a scrâșni în timpul nopții. Dar, își pot da seama și singuri, prin prisma efectelor resimțite la nivelul dinților (dureri faciale, sensibilitate dentară, tocirea dinților etc.);

       Ziua, în mod conștient - scrâșnirea dinților este un mod prin care creierul răspunde unor factori precum - lipsa somnului, nivelul înalt de stres, diferite medicamente etc.

Care sunt semnele specifice bruxismului?


Pe lângă acțiunea de scrâșnire a dinților, semnele definitorii pentru bruxism sunt:

       Dinți tociți și cu timpul scad în înălțime;

       Smalț deteriorat;

       Sensibilitate dentară accentuată;

       Gingii inflamate;

       Dureri la nivelul maxilarului;

       Disconfort la deschiderea/închiderea gurii.

Care sunt consecințele bruxismului (scrâșnirea dinților) pe termen lung?

Scrâșnirea dinților este o problemă care în timp poate avea ca rezultat pierderea dinților, dacă nu este identificată la timp și tratată corespunzător. Pe fondul tensiunii constante la nivelul țesuturilor moi, bruxismul poate declanșa apariția bolii parodontale.

În situația în care episoadele de bruxism devin tot mai accentuate în timpul nopții, acest lucru conduce la deteriorarea și fisurarea pronunțată a smalțului.

Bruxismul poate determina efecte și asupra unor restaurari dentare (obturatii, coroane dentare etc.), provocând afecțiuni mult mai complexe.

Alte consecințe pe termen lung pot fi:

       Sensibilitate dentară pronunțată;

       Disfuncția articulației temporomandibulare;

       Probleme severe de masticație.

La ce soluții de tratament poate apela pacientul în cazul bruxismului?

Controlul de rutină este o prioritate pentru orice pacient, prin intermediul acestuia putând fi identificată la timp această disfuncție.

În cazul bruxismului, medicul stomatolog analizează nivelul de deteriorare al dinților și impactul generat la nivelul osului maxilar/mandibular.

În tratarea acestei afecțiuni, primordială este identificarea factorilor care determină acest obicei. Un tratament general valabil nu există. Însă, plecând de la cauzele bruxismului, medicul stomatolog identifică cele mai bune variante de tratament.

În esență, ținând cont de gravitatea acestei disfuncții, medicul stomatolog stabilește schema optimă de tratament, pentru ca pacientul să obțină o sănătate orală îmbunătățită și un zâmbet frumos. În urma îndepărtării cauzei principale, medicul stomatolog are în vedere corectarea imperfecțiunilor dinților.

În cazuri severe de bruxism, unde pacientul se confruntă cu retracție gingivală, fracturi dentare sau cu puțini dinți pe arcade, ce nu pot fi reabilitați, sunt necesare lucrări protetice și tratamente moderne cu implant dentar.

 

Ca opțiuni de tratament, medicul stomatolog poate recomanda:

Purtarea unei gutiere pe timpul nopții

 

Gutiera reprezintă un dispozitiv realizat din plastic, ce este purtat în timpul nopții cu scopul de a preveni contactul dintre dinți. Poate fi privit ca o folie de protecție a dinților, care împiedică lezarea acestora și totodată corectează mușcătura și permite o relaxare a mușchilor feței.

Aceste gutiere sunt realizate pe comandă, în baza unui mulaj efectuat pe ambele arcade. Cu alte cuvinte, ele sunt adaptate conform necesităților pacienților.

Corectarea ocluziei dentare

În situația în care cauza principală este malocluzia dentară, prioritară este corectarea acestui dezechilibru, prevenind astfel uzura și pierderea dinților.

Echilibrarea ocluziei se poate efectua cu ajutorul unui aparat dentar, acesta urmărind alinierea corectă a dinților. Astfel, având o ocluzie dentară corectă, riscul de scrâșnire a dinților va fi diminuat. Spre exemplu, o variantă optimă de tratament o constă aparatul dentar Spark, acesta fiind de mare ajutor în:

       Corectarea și alinierea dinților;

       Minimizarea riscului de scrâșnire a dinților.

De asemenea, importantă este și formarea unui obicei corect privind poziția gurii și a mușcăturii.

Controlul eficient al stresului

Dacă bruxismul este rezultatul unui nivel crescut de stres, atunci recomandările unui psihoterapeut vor fi de mare ajutor. În cele mai multe cazuri, un nivel ridicat de stres determină tulburări de somn, nervozitate sau chiar anxietate.

În acest caz, eliminarea factorilor stresanți prin strategii de relaxare, sesiuni psihoterapeutice vor contribui la îmbunătățirea somnului, reducându-se riscul de scrâșnire a dinților pe timpul nopții.

Concluzii

La prima vedere, acest obicei de scrâșnire a dinților poate părea nesemnificativ, însă cu trecerea timpului poate deveni o problemă reală ce nu trebuie subestimată.

Dacă nu este identificată la timp și tratată corespunzător, pacienții se pot confrunta cu un risc major de pierdere a dinților, ca urmare a uzurii excesive a acestora. În plus, bruxismul determină multiple probleme la nivelul articulațiilor și a mușchilor masticatorii, pacienții având constant dureri la nivelul feței.

 

Prin urmare, dacă te confrunți cu anumite semne ale bruxismului sau ai nevoie de o reabilitare orală complexă, clinica Dental Elite îți pune la dispoziție numeroase servicii stomatologice, aliniate necesităților și dorințelor tale.

Cu o expertiză multidisciplinară variată și dispozitive de ultimă generație, medicii specialiști de la clinica Dental Elite garantează rezultate de excepție, dobândite prin proceduri sigure, eficiente și lipsite de durere.


Despre clinica DENTAL ELITE BUCUREȘTI

Dental Elite este o echipă de oameni ambițioși și determinați să facă excelență în domeniul stomatologic din România.

Prezenți în Brașov și Bucuresti, cu o echipă multidisciplinară, alcătuită din peste 25 de medici stomatologi, am tratat până în prezent peste 11.000 de pacienți, în cele 15 unit-uri dentare de ultimă generație.

Avem una dintre cele mai mari echipe de medici specialiști în chirurgie orală și maxilo-facială și implantologie și medici specialiști care acoperă toate ramurile stomatologiei: protetică și estetică dentară, endodonție microscopică, parodontologie, ortodonție, stomatologie pediatrică, chirurgie și implantologie,

Clinicile noastre sunt dotate cu tehnologie performantă, de ultimă generație, printre care amintim:

• Unit-uri dentare A-DEC si Anthos (Castellini)
• Scanner intra-oral Primescan AC PRO Cerec Medit i-700 și Medit i-500
• Cameră intra-orală Acteon Soprocare
• Microsccop dentar endodonție Leica M320 High-end
• și Kaps 1100
• Radiologie integrată 2D/3D și CBCT (DURR si Hyperion)
• Echipament de tehnică dentară digitalizată de cabinet CEREC Primemill Sirona - Sistem de frezare 3D și CEREC Speedfire – cuptor de sintetizare, cu ajutorul cărora tratamentele de protetică sunt realizate rapid și fără erori
• Laser pentru reducere durerii I-Plus Waterlase
• Lampă de albire Philips ZOOM
• Laser diodă EpicX Biolase
• Echipamente de sterilizare de top MELAG si Castellini

Valorile și principiile transmise din tată în fiu, expertiza medicilor, aparatura high-tech dentistry, empatia fără margini, precum și tratamentele accesibile transformă orice vizită la Dental Elite într-o experiență lipsită de anxietate, de care îți vei aminti cu drag.

Pentru noi, elita medicală înseamnă 100% implicare.

Adresă

Strada Sergent Gheorghe Anghel,nr 4 Sector 1, București, cartier Dorobanți
Pornește navigația

Lu - Vi: 08:00 - 21:00

Program de lucru

Luni
08:00 - 21:00
Marți
08:00 - 21:00
Miercuri
08:00 - 21:00
Joi
08:00 - 21:00
Vineri
08:00 - 21:00
Sâmbătă
Închis
Duminică
Închis

Apreciază ( 0 )