Săgeată
Imagine fundal articol Imagine decorație articol
01 Oct. 2023 Adaugă la favorit

Proteza dentară - Tot ce trebuie să știm

Scris de: DENTAL ELITE BUCUREȘTI

392 de vizualizări

Dinții prezintă o importanță deosebită în mai multe aspecte ale vieții unui om. De aceea, pierderea dinților (edentația) devine o problemă cu care foarte mulți adulți se confruntă, mai ales pentru că influențează capacitatea de vorbire, de hrănire, aspectul feței și chiar calitatea vieții.

Cu toate acestea, stomatologia propune pacienților o serie de soluții moderne și customizate pentru ca aceștia să obțină zâmbetul dorit, totul în proceduri lipsite de dureri.  Protetica dentară rămâne așadar una dintre principalele ramuri ale stomatologiei, unde confortul pacientului devine un parametru important pentru evaluarea succesului protezelor dentare.

Care sunt cauzele edentației?

Frecvența ridicată a edentației este asociată adesea cu indicatori de risc care se referă la:

       vârstă - cu toate că apare mai ales în cazul persoanelor în vârstă, edentația poate afecta chiar și copiii sau adulții.

       sex

       etnie –cercetarile au arătat că minoritățile pot prezenta un risc mai mare față de populația majoritară mai ales din cauza accesului limitat la servicii stomatologice, obiceiuri alimentare, percepții eronate despre igiena orală.

       statut socio-economic – specialiștii și oamenii de știință au descoperit că cei care nu dispun de suficiente resurse financiare sunt predispuși la pierderea dinților spre deosebire de persoanele stabil financiare, care au posibilitatea de a apela periodic la servicii stomatologice. 

Cauzele pierderii dinților sunt multiple:

       La copii, pierderea prematură a dinților de lapte este determinată de cariile dentare, în timp ce pierderea dinților permanenți este provocată de neglijarea igienei dentare sau de accidente.

       În cazul adulților, edentația poate fi accelerată de boala gingivală, fumat, boli cardiovasculare sau diabet.

       În situația vârstnicilor, depunerea și întărirea plăcii dentare, retracția gingivală, xerostomia (gura uscată) reprezintă principalii factori care conduc la pierderea dinților.

De asemenea, mai există și alte aspecte care determină edentația:

       Igiena orală necorespunzătoare – lipsa unui periaj zilnic și nefolosirea aței dentare conduc la apariția cariilor dentare și a bolilor gingiilor;

       Stil nepotrivit de alimentațiebăuturile carbogazoase și alimentele dulci pot provoca leziuni la nivel dentar și gingival;

       Vicii – consumul de tutun poate afecta structura dinților;

       Lipsa unei conștientizări privind cauzele și efectele edentației – în lipsa unei educații, oamenii nu cunosc măsurile de prevenire și de tratare ale afecțiunilor dentare, respectiv de îngrijire ale cavității orale.

       Traume – pierderea dinților este o problemă întâlnită și în rândul adulților sportivi sau cei care sunt expuși riscului de accidente.

       Frica/ jena de dentist – există pacienți care fie au fobie față de procedurile stomatologice, fie de părerea pe care și-ar putea dentistul să și-o formeze atunci când analizează starea dinților lor. Cu toate acestea, ignorarea afecțiunilor dentare pot agrava starea pacientului.

       Tratamente medicale – chimioterapia sau medicamentele pentru bolile autoimune diminuează capacitatea sistemului imunitar, fapt ce sporește riscul de infecții dentare și chiar pierderea dinților.

Ce este proteza dentară?

Pentru a elimina problema edentației, una dintre soluțiile recomandate în acest sens constă în apelarea la proteza dentară. Proteza dentară este un sistem de dinți falși care au rolul de acoperi lipsa dinților naturali.

În funcție de particularitățile cazului, proteza poate fi concepută pentru a înlocui fie o parte dintre dinți, fie toți dinții și chiar gingiile/ țesuturile din jur.

Ce pacienți pot apela la proteza dentară?

Proteza dentară este una dintre soluțiile pe care medicii stomatologi le propun pacienților care și-au pierdut un număr semnificativ de dinți, indiferent de vârstă. Apelarea la un astfel de produs stomatologic ține cont mai degrabă de particularitățile privind starea dentară a pacientului.

Cu toate acestea, cei mai frecvenți pacienți care apelează la proteză dentară sunt cei în vârstă.

Ce tipuri de proteze dentare există?

Pe piață, se găsesc mai multe categorii de proteză dentară:

  1. Proteza dentară completă – recomandată în cazul pierderii totale a dinților, această soluție imită, într-o măsură destul de mare, aspectul gingiilor și dinților naturali. În funcție de materialul din care sunt fabricate, protezele pot fi:

       acrilice convenționale;

       acrilice cu suport de metal;

       flexibile (Valplast);

       Valplast cu armătură metalică.

  1. Proteză dentară parțială – înlocuind unul sau o parte dintre dinți, proteza parțială poate fi amovibilă (utilizată doar pe perioada zilei, îndepărtarea pe timpul nopții fiind necesară pentru curățare protezei și pentru relaxarea gingiilor) și fixă.
  2. Proteza dentară pe implanturi – este indicată în cazurile care solicită o retenție suplimentară, fapt determinat de pierderea osoasă.
  3. Proteza dentară imediată – potrivită după extragerea dinților sau măselelor, această proteză este o soluție rapidă care implică montarea în aceeași zi.

Ce trebuie să știi despre tratamentul cu proteză dentară?

Înainte de opta pentru o proteză dentară, este necesară o consultație inițială în care pacientul discută cu medicul stomatolog în vederea prevenirii, depistării și eliminării afecțiunilor dentare pentru a păstra dinții rămași (mai ales în situația de edentație parțială). În acest sens, pacientul va lua la cunoștință despre:

       Cauzele, consecințele și tratamentele potrivite pentru tipologia de edentație;

       Măsurile recomandate pentru asigurarea unei igiene corespunzătoare;

       Modul de implementare a soluției alese;

       Tratamente și metode de întreținere a soluției împotriva pierderii dinților.

La ce să te aștepți după montarea protezei?

Trebuie să știi că montarea protezei implică o perioadă de acomodare cu senzațiile determinate de aceasta. Astfel, pacientul poate resimți:

       Senzație de disconfort;

       Creșterea nivelului de salivă;

       Probleme de masticație sau de vorbire;

       Senzația lipsei de spațiu pentru limbă în cavitatea bucală.

Cu toate acestea, după maxim 3 săptămâni de purtare continuă, toate aceste senzații vor dispărea. În caz contrar, se recomandă să programezi o consultație la cabinetul stomatologic pentru ca stomatologul să realizeze retușurile necesare.

Ce durată de utilizare au protezele dentare?

În general, protezele dentare au o durată de viață de 10 ani în condițiile în care acestea au fost întreținute corespunzător. De asemenea, trebuie să știi că protezele dentare sunt expuse riscului de îngălbenire, crăpare sau deteriorare, motiv pentru care va trebui să revii la cabinet pentru a efectua reparațiile necesare. În situația ruperii, proteza dentară trebuie înlocuită.

Dacă ai nevoie de o proteză dentară, echipa Dental Elite stă la dispoziția ta cu specialiști în protetică dentară, precum și alte servicii stomatologice menite să rezolve orice problemă dentară

Despre clinica DENTAL ELITE BUCUREȘTI

Dental Elite este o echipă de oameni ambițioși și determinați să facă excelență în domeniul stomatologic din România.

Prezenți în Brașov și Bucuresti, cu o echipă multidisciplinară, alcătuită din peste 25 de medici stomatologi, am tratat până în prezent peste 11.000 de pacienți, în cele 15 unit-uri dentare de ultimă generație.

Avem una dintre cele mai mari echipe de medici specialiști în chirurgie orală și maxilo-facială și implantologie și medici specialiști care acoperă toate ramurile stomatologiei: protetică și estetică dentară, endodonție microscopică, parodontologie, ortodonție, stomatologie pediatrică, chirurgie și implantologie,

Clinicile noastre sunt dotate cu tehnologie performantă, de ultimă generație, printre care amintim:

• Unit-uri dentare A-DEC si Anthos (Castellini)
• Scanner intra-oral Primescan AC PRO Cerec Medit i-700 și Medit i-500
• Cameră intra-orală Acteon Soprocare
• Microsccop dentar endodonție Leica M320 High-end
• și Kaps 1100
• Radiologie integrată 2D/3D și CBCT (DURR si Hyperion)
• Echipament de tehnică dentară digitalizată de cabinet CEREC Primemill Sirona - Sistem de frezare 3D și CEREC Speedfire – cuptor de sintetizare, cu ajutorul cărora tratamentele de protetică sunt realizate rapid și fără erori
• Laser pentru reducere durerii I-Plus Waterlase
• Lampă de albire Philips ZOOM
• Laser diodă EpicX Biolase
• Echipamente de sterilizare de top MELAG si Castellini

Valorile și principiile transmise din tată în fiu, expertiza medicilor, aparatura high-tech dentistry, empatia fără margini, precum și tratamentele accesibile transformă orice vizită la Dental Elite într-o experiență lipsită de anxietate, de care îți vei aminti cu drag.

Pentru noi, elita medicală înseamnă 100% implicare.

Date contact

Strada Sergent Gheorghe Anghel,nr 4 Sector 1, București, cartier Dorobanți

Lu - Vi 08:00 - 21:00

Program de lucru

Luni
08:00 - 21:00
Marți
08:00 - 21:00
Miercuri
08:00 - 21:00
Joi
08:00 - 21:00
Vineri
08:00 - 21:00
Sâmbătă
Închis
Duminică
Închis

Apreciază ( 0 )