Săgeată
Imagine fundal articol Imagine decorație articol
10 Iun. 2023 Adaugă la favorit

Tratarea cariilor cu tehnologia laser

Scris de: Zambetul Meu by ClassMed

425 de vizualizări

Ce este laserul dentar?

Laserul dentar reprezintă o tehnologie modernă de tratament, introdusă în stomatologie începând din anul 1989, pentru proceduri atât pe țesuturi moi (gingii, mucoasă), cât și pe țesut dur (dinte, os). Denumirea de LASER înseamnă „Amplificarea luminii prin stimularea emisiei de radiație”. Lumina laserului produce o reacție atunci când atinge țesutul, permițând îndepărtarea sau modelarea acestuia, dar și vindecarea mult mai rapidă.

WaterLaser este un laser inovator care combină apa, aerul și energia laser și care se folosește pentru țesuturi dure și moi, ceea ce îl face alegerea ideală pentru tratarea unei game largi de afecțiuni: de la cele mai simple la cele mai complexe. Este un substitut pentru freză, turbină și bisturiu, iar în plus, în timpul oricărei proceduri, menține dintele hidratat datorită unui jet constant de apă.

Beneficiile utilizării unui laser stomatologic

Comparativ cu tehnicile tradiționale, laserul reprezintă o alternativă mai eficientă, sigură și rapidă în tratamentele dentare și intervențiile chirurgicale la nivelul cavității bucale.

Principalele beneficii ale unui laser stomatologic sunt:

  • Ameliorarea semnificativă a durerii întrucât procedurile cu laser sunt non-invazive;
  • Sângerările sunt reduse în timpul intervențiilor chirurgicale;
  • Riscul apariției infecțiilor este mai mic datorită faptului că laserul acționează ca un antiseptic, sterilizând țesutul operat;
  • Scurtarea timpului petrecut de pacient pe scaun
  • Scurtarea periodei de recuperare post-operatorie
  • În cazul intervențiilor de chirurgie dentară lipsa tumefierii, a durerilor și a sângerărilor masive elimină nevoia de anestezie.

10 motive ca sa alegeti laserul in tratamentele dvs dentare

1.       Avantajele curatarii cariilor cu ajutorul laserului: prezervarea superioara a structurilor neafectate de carie. Structurile afectate de carie sunt mult mai sensibile la actiunea laserului decat cele sanatoase, astfel incat la trecerea fasciculului laser deasupra lor tesutul cariat va fi indepartat fara afectarea tesutului sanatos.

2.       Eliminarea in totalitata a riscurilor de fisuri si microfracturi in smalt si dentina. Curatarea mecanica, cu freza dentara a cariilor este imposibila fara producerea de vibratii. Energia acestor vibratii este preluata de structura dentara sanatoasa care se crapa pur si simplu ca urmare a intensitatii foarte mari a acestor vibratii. Aceste fisuri si microfracturi vor favoriza aparitia cariei secundare la scurt timp dupa aplicarea plombei sau a incrustatiei dentare. Laserul neproducand vibratii, nu produce microfracturi.

3.       Sterilizarea tesuturilor asupra carora s-a lucrat. Pe langa eliminarea selectiva a tesuturilor bolnave, la final, fie ca este vorba de carie, de canal, de punga parodontala sau de o infectie in os, laserul sterilizeaza tesutul respectiv. Astfel, vindecarea este net superioara iar recidivele sunt putin probabile. Boala parodontala, fie la nivelul dintilor naturali fie al implanturilor se caracterizeaza prin microbi puternic patogeni prezenti in placa bacteriana si tartru. Utilizarea laserului in aceste tratamente aduce rezultate extraordinare, fara durere si sangerare, fara bisturiu si fire de sutura. In alta ordine de idei, infectiile de canal rebele la tratamentul clasic pot fi tratate eficient cu laserul, intr-o singura sedinta de tratament. Laserul taie si sterilizeaza tesuturile!

4.       Aderenta superioara si implicit plombe durabile in timp.  Realizarea unei obturatii (plombe) de calitate, care sa dureze in timp, presupune o imbinare foarte buna intre structura dentara si materialul de obturatie. In acest scop, clasic, inainte de plombare medicul dentist utilizeaza anumite substante acide care aplicate pe dinte sa-l “conditioneze” (deshidrateze) producand microcavitati retentive in smaltul dentar, manopera numita „gravare acida”. Aceasta tehnica prezinta inconveniente cum ar fi timpul prelungit, deshidratarea incompleta (microscopic) si necontolata, acidul putand afecta accidental tesuturi sensibile. Laserul in schimb vaporizeaza apa de pe directia fascicolului in totalitate si rapid, creand microcavitatile retentive uniforme, asigurand astfel conditiile ideale aplicarii aderente la dinte a materialului de obturatie.

5.       Lipsa sensibilitatii si durerii. Fascicolul laser, la o anumita intensitate, actioneaza direct asupra terminatiilor nervoase din tubulii dentinari, asigurand anestezie automata prin doua mecanisme: inchiderea tubului dentinar si anestezierea terminatiei nervoase. Astfel, dintii sensibili, cu retractii gingivale sau carii de colet si radacina pot fi tratati perfect cu ajutorul laserului. In plus, in cele mai multe cazuri nu exista sensibilitatea asociata cu dintii cu carii profunde recent plombati, traumatizati mecanic de freza dentara si chimic de materialul de obturatie.

6.       Tratamente de chirurgie orala (inclusiv implantologie dentara) fara efecte adverse precum sangerarea, durerea si edemul (umflatura). Explicatie: Laserul taie dar totodata coaguleaza (inchide) vasele de sange, avand si un efect antiinflamator asupra tesuturilor. Comparativ cu freza sau fierastraul chirurgical, atunci cand taie, laserul nu atinge tesutul osos si deci nu determina vibratii si supraincalzire, adica necroza tisulara. Atunci cand extirpam tumorete de pe tesuturile moi, facem frenectomii sau gingivectomii, inciziile sunt precise, sangerarea este minima sau inexistenta iar vindecarea este senzationala. De multe ori nu utilizam nici macar anestezicul local si eliminam bisturiul si firele de sutura.

7.       Foarte bine tolerat de copii. Inexistenta zgomotului inconfundabil de turbina dentara produce un confort psihologic fantastic. In plus, in modul de lucru clasic, de cele mai multe ori avem nevoie de anestezie locala, adica de injectie. Pe langa intepatura, dupa ce sunt anesteziati, multa vreme copiii nu isi simt buza sau obrazul si exista riscul sa se muste. Efectul anestezic ce poate fi obtinut cu ajutorul laserului elimina din start aceste neajunsuri.

8.       Fara riscul de ranire a limbii, obrajilor sau buzelor.Turbinele folosite in stomatologie nu se opresc imediat dupa ce medicul dentist a oprit actionarea acestora si astfel exista riscul ca printr-o miscare neprevazuta, anumite zone ale gurii, cum ar fi limba, buza sau obrazul sa fie antrenate in miscarea rotationala a frezei turbinei (350 000 rot/min) cu ranirea mai mult sau mai putin severa a structurii respective. Fascicolul laser se opreste instant atunci cand medicul opreste actionarea butonului sau pedalei. In plus, fascicolul laser nu produce turbioane de aer ca si freza, care sa antreneze parti moi inspre aceasta, generand accidente neplacute.

9.       Comfort psihologic net superior pentru pacientii anxiosi (fricosi). Turbinele dentare emit un sunet caracteristic si inconfundabil, de intensitate inalta, pe care unii pacienti il simt “pana in creier”. Laserul se bazeaza pe un principiu cu totul diferit astfel incat aceste sunete neplacute de intensitate inalta sunt inlocuite de sunete de intensitate joasa si volum mic, mult mai usor de tolerate.

10.   Lipsa sensibilitatii dentare. Vibratiile frezelor dentare, turbioanele de aer generate de rotor precum si caldura generata prin frecare au un efect iritativ asupra terminatiilor nervoase din canaliculii dentinari. Astfel, desi asupra dintelui s-a lucrat corect, de multe ori dintii raman cu o anumita sensibilitate dupa preparare. Cum laserul nu genereaza „vartejuri” de aer care sa elongheze terminatiile nervoase, nu produce frecare si implicit caldura care sa se transmita la tesuturi fiind „non-contact” si nu produce vibratii neexistand freze dentare care se rotesc, riscul sensibilitatii nervoase este nu


Despre clinica Zambetul Meu by ClassMed

Înființarea clinicii de pedodonție Classmed Zâmbetul meu a avut la bază un aspect în principiu simplu, dar de care nu toată lumea este în totalitate conștientă.Imaginația unui copil este bogată și complexă, poate mai mult decât ne dăm noi seama. Totul este o poveste, totul se transformă într-un joc frumos, atât timp cât noi le dăm motive să nu se sperie de ce este nou pentru ei.Încurajându-i, oferindu-le sprijin și învățându-i prin joc ceea ce trebuie să știe, acești copii se transformă în adolescenți ce tind către un viitor strălucit. Este de datoria noastră, a celor mari, să îi ghidăm pe cei mici și pe adolescenți spre fericire. Și cum altfel să surprindem fericirea dacă nu printr-un zâmbet?

Date contact

str. Carierei nr.91 Brașov

Lu - Vi 09:00 - 20:00
Sâ 09:00 - 15:00

Program de lucru

Luni
09:00 - 20:00
Marți
09:00 - 20:00
Miercuri
09:00 - 20:00
Joi
09:00 - 20:00
Vineri
09:00 - 20:00
Sâmbătă
09:00 - 15:00
Duminică
Închis

Apreciază ( 2 )