Săgeată
Imagine fundal articol Imagine decorație articol
02 Oct. 2024 Adaugă la favorit

CUM POȚI PREVENI ȘI TRATA RETRACȚIA GINGIVALĂ?

Scris de: DENTAL TREATMENT CENTER DR. KURBE

169 de vizualizări

Ai putea să fi auzit în reclame, la medicul dentist sau chiar discutându-se în jurul tău despre retracția gingivală, o afecțiune comună care apare la nivelul gingiilor atunci când acestea se retrag de pe suprafața dintelui, expunând rădăcina acestuia. 

Indiferent de contextul care te-a făcut curios să citești acest articol, la final vei ști cum să previi această afecțiune, ce tratamente sunt recomandate în cazul în care apare și care sunt primele semne care să te avertizeze că e timpul să faci o vizită la medicul stomatolog. 

ALEGE PREVENȚIA ÎNAINTE SĂ FIE NEVOIE DE TRATAMENT 

Ca în cazul oricărei afecțiuni dentare, prevenția retracției gingivale începe cu menținerea unei igiene orale corecte. Periajul zilnic trebuie să fie delicat, folosind o periuță de dinți cu peri moi, utilizată prin mișcări circulare blânde pentru a curăța dinții fără a aplica presiune excesivă, care ar putea afecta gingiile. 

Chiar dacă îți place sau nu, va trebui să transformi utilizarea aței dentare într-un obicei zilnic. Aceasta contribuie la eliminarea plăcii și a resturilor alimentare dintre dinți, prevenind acumularea bacteriilor care pot duce la inflamații gingivale. Pentru ca rutina ta să fie completă și pentru a reduce riscul apariției acestei afecțiuni, poți adăuga o apă de gură cu proprietăți antibacteriene, care ajută la reducerea inflamației și prevenirea gingivitei, o cauză frecventă a retracției gingivale. 

Studiile arată clar că una dintre cele mai frecvente cauze ale retracției gingivale este, surpriză, fumatul. Când fumezi, îngreunezi procesul de vindecare a gingiilor și, practic, reduci capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor. 

RETRACȚIE GINGIVALĂ TRATAMENT 

Dacă retracția gingivală este deja prezentă, cu siguranță este timpul să urmezi un tratament sub supravegherea medicului dentist. În funcție de gradul de avansare, tratamentul poate varia. De exemplu, în cazuri ușoare, îmbunătățirea igienei orale și efectuarea unor detartraje profesionale pot opri progresia afecțiunii. Probabil medicul te va sfătui să faci și un surfasaj, care presupune curățarea plăcii și a tartrului de sub linia gingiei. Astfel, te asiguri că nu te vei confrunta prea curând din nou cu această problemă. 

În cazurile mai avansate, se poate recurge chiar la intervenții chirurgicale, cum ar fi grefa gingivală. Această procedură presupune transplantarea țesutului sănătos pentru a acoperi rădăcinile expuse, refăcând astfel aspectul și funcția gingiilor. Există și varianta tratamentului cu laser, o alternativă modernă și minim invazivă, care elimină bacteriile și țesuturile inflamate, facilitând o vindecare rapidă. 

Concluzie 

Așa cum am menționat anterior, nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece retracția gingivală poate fi ușor prevenită printr-o igienă orală adecvată, evitarea fumatului și vizite regulate la dentist. Dacă problema deja s-a instalat, tratamentele disponibile, de la detartraj la intervenții chirurgicale, pot ameliora simptomele și opri progresia la timp. 

Dacă te confrunți cu retracția gingivală sau pur și simplu vrei să previi apariția acesteia, vino la un consult și lasă-i pe medicii noștri să te ajute să îți îmbunătățești igiena orală și să îți menții un zâmbet sănătos și strălucitor pentru cât mai mult timp! 


Despre clinica DENTAL TREATMENT CENTER DR. KURBE

Adresă

str. Delea Noua 23 C Sector 3, București, cartier Muncii
Pornește navigația
Parcare proprie

Lu - Vi: 10:00 - 21:00

Program de lucru

Luni
10:00 - 21:00
Marți
10:00 - 21:00
Miercuri
10:00 - 21:00
Joi
10:00 - 21:00
Vineri
10:00 - 21:00
Sâmbătă
Închis
Duminică
Închis

Apreciază ( 0 )