Săgeată
Imagine fundal articol Imagine decorație articol
17 Iun. 2024 Adaugă la favorit

Cand îmi scot molarul de minte?

Scris de: ENACHEMIHAELA STOMA

45 de vizualizări

Măseaua de minte, cunoscută și sub denumirea de molarul de minte, este al treilea și ultimul molar care erupe pe arcada dentară. Deși este o etapă naturală a dezvoltării orale, erupția măselei de minte poate adesea cauza probleme stomatologice, incluzând durere, inflamație locală și sângerări gingivale. Procedura de extracție a unui molar de minte poate fi intimidantă, iar recuperarea poate dura câteva zile sau săptămâni, în funcție de complexitatea intervenției.

Ce este și la ce ajută măseaua de minte?

Măseaua de minte este ultima măsea care erupt pe arcadele dentare, de obicei după vârsta de 17 ani. Deși funcția sa în masticație este limitată, fiind puțini cei care au nevoie de măselele de minte pentru a consuma alimente, acestea sunt importante pentru structura orală. Cu toate acestea, măseaua de minte poate provoca disconfort atunci când nu are suficient spațiu pe arcada dentară și exercită presiune asupra gingiei și a dinților vecini.

Simptome ale erupției măselei de minte

Erupția incorectă a molarului de minte poate fi însoțită de sensibilitate locală, sângerare, durere, umflare și inflamare a gingiei în zona respectivă. Aceste simptome pot indica necesitatea extracției măselei de minte sau pot semnala complicații precum infecții sau chisturi dentare.

Când apare măseaua de minte și cât timp crește?

Măseaua de minte erupe de obicei între 17 și 25 de ani, cu variații individuale. Procesul de formare începe în jurul vârstei de 10 ani, dar poate dura până la mijlocul sau sfârșitul adolescenței pentru a se dezvolta complet. Deși în general măselele de minte erupe în această perioadă, există situații când pot apărea mai devreme sau mai târziu.

Când este necesară extracția molarului de minte?

Extracția molarului de minte este recomandată în cazurile în care acesta nu poate erupa complet sau erupt într-o poziție corectă. Printre motivele pentru extracție se numără lipsa spațiului pe arcada dentară, impactarea dentară, cariile dentare, sau riscul de probleme ortodontice.

Tipuri de extracție a molarului de minte

Extracția molarului de minte poate fi simplă sau chirurgicală, în funcție de poziția acestuia pe arcada dentară și de gradul de dezvoltare a rădăcinilor. Procedura poate fi clasificată și în funcție de poziția molarului (inclus, semiinclus sau erupt).

Recuperare și îngrijire post-operatorie

După extracția molarului de minte, este important să se acorde atenție îngrijirii post-operatorii pentru a preveni complicațiile și a asigura o recuperare rapidă. Recuperarea poate varia în funcție de complexitatea procedurii și poate include administrarea de medicamente analgezice, aplicarea de gheață și evitarea anumitor alimente și obiceiuri care pot întârzia vindecarea.

Complicații în lipsa extracției molarului de minte

Ignorarea necesității de extracție a molarului de minte poate duce la complicații precum infecții repetate, dureri persistente, afectarea dinților învecinați sau apariția cariilor dentare.

Întrebări frecvente

Ce pot să mănânc / să beau după extracția de masea?

În primele 24 de ore după extracție, este recomandat să eviți alimentele solide și băuturile fierbinți sau reci. Optează pentru alimente cu consistență moale, precum supe, piureuri sau sucuri de fructe.

Pot să fumez după extracția de masea?

Nu este recomandat să fumezi sau să consumi tutun după extracția unei măsele, deoarece poate încetini vindecarea și crește riscul de complicații, cum ar fi infecțiile. Fumatul reduce fluxul de sânge și oxigen către zona afectată, întârziind procesul de vindecare.

De ce se numește masea de minte?

Măseaua de minte este denumită astfel deoarece erupe în jurul vârstei de 17-25 de ani, perioada când oamenii ating maturitatea mintală. De asemenea, este numită astfel pentru că erupția molarii de minte are loc în partea posterioară a arcadei dentare, fiind adesea ultima măsea permanentă care apare pe arcadă.

Este sigur să faci extracția maselei de minte în timpul sarcinii sau alăptării?

În general, extracția maselei de minte nu este recomandată în timpul sarcinii, în special în primele și ultimele luni. În timpul alăptării, procedura poate fi efectuată cu precauție, evitând anumite medicamente care pot trece în laptele matern.

Cum poți ameliora durerea după extracția maselei de minte?

Durerea și disconfortul după extracția maselei de minte pot fi gestionate prin administrarea de medicamente analgezice, aplicarea de comprese reci și evitarea fumatului.

Se folosește anestezie pentru extracția molarului de minte?

Da, molarul de minte este întotdeauna extras sub anestezie, pentru a preveni disconfortul și durerea. Anestezia poate fi locală sau generală, în funcție de preferințele pacientului și de recomandările medicului.

Ce se întâmplă dacă maseaua de minte nu erupe niciodată?

În cazul în care măseaua de minte nu erupe, poate rămâne sub gingie sau în osul maxilarului fără a cauza probleme. De obicei, un molar de minte care nu a erupt și nu provoacă simptome nu necesită tratament.


Despre clinica ENACHEMIHAELA STOMA

Clinica Dentara Miso Dent va pune la dispozitie o gama larga de servicii stomatologice pentru a putea obtine un zambet sanatos si stralucitor.

Albire Dentara
Albirea dentară este procedura simplă și confortabilă care elimină petele adânc înrădăcinate de pe suprafața dinților, redandu-le strălucirea și albul din zilele apuse. Această procedură este efectuată de către stomatolog într-un mediu sigur și securizat.

Endodontie
Tratarea canalelor dentare
Specialitate distinctă a medicinei dentare, concentrându-se pe prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor pulpei dentare, respectiv a țesutului moale aflat în interiorul dinților. Endodonția se ocupă în mod exclusiv de tratarea canalelor dentare.

Implantologie
Excelelenta in stomatologie
Implanturile dentare reprezintă soluția ideală pentru înlocuirea unuia sau mai multor dinți lipsă. Ne străduim să găsim cel mai bun implant dentar care să se potrivească atât așteptărilor, cât și posibilităților financiare, intr-o piata plina de mărci și tipuri de implanturi

Ortodontie
Alinierea corecta a dintilor
Ortodontia este o ramură a stomatologiei care se concentrează pe corectarea problemelor dentare legate de poziția și alinierea dinților și a maxilarelor. Această specialitate stomatologică are ca scop nu numai îmbunătățirea aspectului zâmbetului, ci și promovarea sănătății orale și a funcției masticatorii.

Parodontologie
Gestionarea eficientă a parodontozei
Parodontoza reprezintă o afecțiune dentară inflamatorie ce afectează țesuturile de susținere ale dinților, având implicații asupra structurii parodontale. În domeniul parodontologiei, specialiștii din cadrul clinicii MISO DENT oferă consultanță de calitate pentru gestionarea eficientă a parodontozei și altor probleme gingivale.

Fatete dentare
Protetica dentara fixa
Fațetele dentare reprezintă intervenții protetice sub forma unor foițe extrem de subțiri, confecționate din ceramică sau zirconiu, aplicate pe dinți pentru a îmbunătăți aspectul estetic și funcțional. Tratamentul cu fațete dentare, oferit în estetică dentară, poate corecta diverse imperfecțiuni ale zâmbetului

Protetica fixa pe implant
Lucrări pe implant
Implanturile dentare oferă posibilitatea realizării unei game variate de lucrări protetice. Alegerea tipului de restaurare este un pas crucial ce necesită o atenție deosebită. Coroana dentara pe implant, Punte dentara pe implant, Proteze mobile pe implant, Aparata ortodontice pe implant

Date contact

Strada Giacomo Puccini 8A etaj 3, cabinet 5 Sector 2, București, cartier Dorobanți (zona Floreasca)
135
Stefan cel Mare
Parcare publică

Lu - Vi 08:00 - 21:00
Sâ 10:00 - 15:00

Program de lucru

Luni
08:00 - 21:00
Marți
08:00 - 21:00
Miercuri
08:00 - 21:00
Joi
08:00 - 21:00
Vineri
08:00 - 21:00
Sâmbătă
10:00 - 15:00
Duminică
Închis

Apreciază ( 1 )