Imagine fundal articol Imagine decorație articol
09 Oct. 2024 Adaugă la favorit

Aparate ortodontice

Scris de: DENTACON

146 de vizualizări

Ortodonția reprezintă  specialitatea medicinii dentare ce se ocupă cu studiul, diagnosticul și tratarea anomaliilor dento-maxilare.
Dincolo de interesul estetic, purtarea aparatului dentar este obligatorie în cadrul tratamentelor complexe de restaurare funcțională a organului masticator.

Tratamentul ortodontic se realizează cu ajutorul aparatelor ortodontice fixe sau mobile, alegerea lor făcându-se în funcție de vârsta și anomalia pacientului.
Aparatul dentar mobil este realizat din acrilat, sârmă și este indicat în dentiția temporară sau mixtă, începând cu vârsta de 6 ani pana la vârsta de  11-12 ani.De regulă după această vârstă aparatul mobil nu mai este eficient.
Aparatul ortodontic mobil are în general, un șurub care este activat de catre părinte, conform indicațiilor oferite de către medic o dată pe săptămână urmând ca la 2-3 săptămâni pacientul să se prezinte la medic pentru activarea sârmelor.

Aparatul dentar fix este recomandat majorității pacienților afectați de diferite grade de malpoziții. Acestea sunt cele mai cunoscute dispozitive destinate reabilitării ortodontice. Pot fi aplicate și la vârste mici, când copilul încă are dinții de lapte prezenți, însa indicația majoră este după erupția dinților permanenți, fără să existe o limită superioară de vârstă.
Tipuri de aparate dentare fixe:
•aparat ortodontic fix metalic
•aparat ortodontic fix ceramic
•aparat ortodontic fix safir
Componentele aparatului ortodontic fix sunt reprezentate de bracketurile dentare metalice sau ceramice, arcurile ortodontice, ligaturi metalice sau elastice și butoni. Bracketurile sunt concepute sub formă de plăcuțe metalice sau ceramice de dimensiuni mici, aplicate și fixate  cu ajutorul unor sisteme adezive speciale pe suprafața dentară.
Prin fiecare bracket trece arcul metalic, datorită proprietăților elastice, arcul exercitând o anumită forță fiecarui bracket și implicit, fiecărui dinte.  După aplicarea aparatului dentar este deosebit de important să se mențina o igienă dentară bună. Braketurile, arcurile, butonii si inelele ortodontice reprezintă elemente la nivelul cărora resturile alimentare pot stagna cu usurința ceea ce face igienizarea mai dificil de realizat. După aplicarea aparatului ortodontic se  recomandă un periaj atent, folosirea aței dentare, folosirea apei de gură, după fiecare masă pentru a preveni acumularea plăcii bacteriene, apariția cariilor sau a afecțiunilor parodontale.
Avantajele aparatului ortodontic fix:
• timpul de acționare a dispozitivului fix este de aproximativ 2 ani, mai scurt decât in cazul aparatelor dentare mobile
• aparatul ortodontic fix este activ 24 de ore din 24, ceea ce îi mărește eficiență
• eficiența nu depinde de vârsta pacienților, dispozitivele acționând atât în cazul adolescenților, cât și a adulților.
Dezavantajele aparatului ortodontic fix:
• dureri dentare suportabile în primele zile de la aplicarea aparatului dentar fix, dureri generate de forțele de tracțiune aplicate pe dinți.
• aspect inestetic in cazul aparatului dentar fix metalic
• aparatul dentar fix implică o igienă orală mult mai atentă, întrucât suprafațele dentare sunt predisupuse cariilor, depunerilor de placă bacteriană și tartru.

După poziționarea corectă a dinților și îndepărtarea aparatului ortodontic fix este nevoie de o perioadă suplimentară ca fibrele ligamentare parodontale ce țin dinții în os să se reorganizeze în noua poziție. Aparatele de contenție sau retainerele sunt dispozitive ortodontice folosite în faza de final al tratamentului ortodontic după îndepărtarea aparatului fix, rolul dispozitivului de contenție fiind de a stabiliza dinții după îndepărtarea aparatului ortodontic. Durata de purtare a dispozitivului de contenție poate dura de la câteva luni până la câțiva ani.
Dispozitivele de contenție sunt amplasate pe fețele interne ale dinților și nu mai afectează viața socială a pacientului fost purtător de aparat ortodontic.

 


Despre clinica DENTACON

Medicii clinicii au obtinut certificari in mai multe ramuri ale stomatologiei - restaurari estetice, cosmetica dentara, endodontie, protetica - si au specializare in pedodontie (stomatologie copii), implantologie si chirurgie. Ei au demonstrat un angajament pe termen lung in domeniul educatiei dentare, cu ani de experienta si participare la diverse conferinte, congrese, seminarii si workshopuri. Acest lucru le-a permis sa ramana conectati la cele mai noi tehnologii, materiale si tehnici medicale.
In plus, contactul si interactiunea permanenta cu colegii, trainerii si studentii le-a permis sa dezvolte excelente abilitati de comunicare si empatie, foarte imporante in relatia medic-pacient.

Adresă

Bd. Lacul Tei nr 79 bloc 15A, sc 1 Sector 2, București, cartier Tei (zona Tei)
Pornește navigația
182, 282
16, 36
Nu există locuri special amenajate pentru parcare

Lu: 09:00 - 20:00
Ma: 15:00 - 20:00
Mi: 09:00 - 20:00
Jo: 15:00 - 20:00
Vi: 09:00 - 15:00

Program de lucru

Luni
09:00 - 20:00
Marți
15:00 - 20:00
Miercuri
09:00 - 20:00
Joi
15:00 - 20:00
Vineri
09:00 - 15:00
Sâmbătă
Închis
Duminică
Închis

Apreciază ( 0 )