Imagine fundal articol Imagine decorație articol
03 Dec. 2020 Adaugă la favorit

Tot ce trebuie să știi despre plomba dentară (obturația)

Scris de: Evolution Dent

15737 vizualizări

Toată lumea le spune plombe. Medical vorbind, sunt niște obturații. Iată tot ce trebuie să știi despre ele. 🙂

Obturațiile (restaurările compozite) reprezintă opțiunea terapeutică minim invazivă pentru restaurarea pierderii de substanță dentară, fie ca urmare a cariei dentare, fie a fracturii. Pe înțelesul pacientului: este vorba despre metoda prin care se tratează o carie sau o lipsă de substanță (fracturat/ciobit).

Structura dentară naturală este de departe cel mai bun material dentar disponibil astăzi. Cu toate progresele în tehnologia materialelor dentare, dintele natural încă stabilește standardul, prin proprietățile sale, la care toate materialele dentare tind să ajungă. De aceea, nu trebuie ignorată o carie, fie ea cât de mică.

Compozitele oferă un potențial estetic excelent, cu posibilitatea alegerii dintr-o multitudine de culori și opacități, astfel încât medicii stomatologi realizează obturații cu un aspect natural remarcabil.

Cum se face plomba (obturația)?

  1. Se anesteziază dintele în cauză
  2. Se curăță țesutul dentar afectat de carie
  3. Se aplică un material pe bază de hidroxid de calciu cu rolul de a proteja pulpa dentară (dacă este cazul)
  4. Se aplică acid demineralizant, are rolul doar de a crea micro găurele în smalț/dentină
  5. Se aplică bondingul care are rolul de a uni smalțul/dentina cu compozitul
  6. Se aplică compozitul la culoarea dintelui
  7. Se fotopolimerizează (se întărește compozitul)
  8. Se adaptează și se finisează obturația

Ce se întâmplă după o obturație (plombă)?

În unele cazuri, după trecerea efectului anestezic, puteți simți o senzație de disconfort/durere, mai ales în cazurile în care caria dentară a fost aproape de camera pulpară. Se poate administea un antialgic cum ar fi Ketonal, Ibuprofen. Această senzație poate persista până la 2 săptămâni și poate fi extinsă și amplificată de consumul de alimente fierbinți, reci sau dulci. Dacă aceasta senzație nu scade în intensitate în decursul celor 2 săptămâni, atunci este posibil să fie nevoie de scoaterea nervului. Chiar și când simptomatologia se diminuează, este posibil ca senzația de jenă să mai apară pe parcursul timpului.

Dacă dintele doare în timpul masticației, cel mai probabil obturația este puțin înaltă și este nevoie de o altă vizită la medicul stomatolog pentru adaptare.

Este important să evitam consumul de alimente și băuturi intens cromogene, precum și consumul de tutun, pentru a contracara instabilitatea coloristică a compozitului.

Se poate mânca imediat după o obturație, dar este recomandat ca până la dispariția efectului anestezic să nu se consume alimente pentru că exista riscul să vă… mușcați de obraz.:)

Obturațiile au o durată de viață între 5- 12 ani, în functie de factori ce țin de pacient (igiena oralăi, mediul bucal, forțele masticatorii, prezența bruxismului, riscul de carie) tehnica și cunoștințele medicului, dimensiunea cavității.


Despre clinica Evolution Dent

O echipă în continuă dezvoltare profesională, pentru a pune la dispoziție pacienților ultimele tehnologii și tehnici de tratament. Am pornit la drum în 2018, cu speranțe mari și ambiții nobile: să facem serviciile stomatologice de top cât mai accesibile financiar.

Astăzi ne mândrim cu două locații dotate la cele mai înalte standarde - care permit, totuși, acces la tarife reale! Știm că „stomatologul e prea scump” și în multe cazuri aveți dreptate!

Pacienții ne-au dăruit repede încrederea lor, iar într-un timp scurt, cu o echipă excepțională de medici, tehnicieni, specialiști, am dezvoltat protocoale de tratament complexe, complete, eficiente! La Evolution Dent se tratează prieteni și chiar familii întregi, ceea ce ne confirmă că țelul nostru a fost atins. Vă mulțumim și vă așteptăm să ne călcați pragul.

Adresă

Strada Anton Pann, nr. 4 Sector 3, București (zona Unirii)
Pornește navigația

Lu - Mi: 09:00 - 20:00
Jo: 09:30 - 20:00
Vi - Du: 09:00 - 20:00

Program de lucru

Luni
09.00 - 20.00
Marți
09.00 - 20.00
Miercuri
09.00 - 20.00
Joi
09.30 - 20.00
Vineri
09.00 - 20.00
Sâmbătă
09.00 - 20.00
Duminică
09.00 - 20.00

Apreciază ( 6 )