Săgeată
Imagine fundal articol Imagine decorație articol
02 Oct. 2023 Adaugă la favorit

Tot ce trebuie să știi despre plomba dentară (obturația)

Scris de: Evolution Dent

7700 de vizualizări

Toată lumea le spune plombe. Medical vorbind, sunt niște obturații. Iată tot ce trebuie să știi despre ele. 🙂

Obturațiile (restaurările compozite) reprezintă opțiunea terapeutică minim invazivă pentru restaurarea pierderii de substanță dentară, fie ca urmare a cariei dentare, fie a fracturii. Pe înțelesul pacientului: este vorba despre metoda prin care se tratează o carie sau o lipsă de substanță (fracturat/ciobit).

Structura dentară naturală este de departe cel mai bun material dentar disponibil astăzi. Cu toate progresele în tehnologia materialelor dentare, dintele natural încă stabilește standardul, prin proprietățile sale, la care toate materialele dentare tind să ajungă. De aceea, nu trebuie ignorată o carie, fie ea cât de mică.

Compozitele oferă un potențial estetic excelent, cu posibilitatea alegerii dintr-o multitudine de culori și opacități, astfel încât medicii stomatologi realizează obturații cu un aspect natural remarcabil.

Cum se face plomba (obturația)?

  1. Se anesteziază dintele în cauză
  2. Se curăță țesutul dentar afectat de carie
  3. Se aplică un material pe bază de hidroxid de calciu cu rolul de a proteja pulpa dentară (dacă este cazul)
  4. Se aplică acid demineralizant, are rolul doar de a crea micro găurele în smalț/dentină
  5. Se aplică bondingul care are rolul de a uni smalțul/dentina cu compozitul
  6. Se aplică compozitul la culoarea dintelui
  7. Se fotopolimerizează (se întărește compozitul)
  8. Se adaptează și se finisează obturația

Ce se întâmplă după o obturație (plombă)?

În unele cazuri, după trecerea efectului anestezic, puteți simți o senzație de disconfort/durere, mai ales în cazurile în care caria dentară a fost aproape de camera pulpară. Se poate administea un antialgic cum ar fi Ketonal, Ibuprofen. Această senzație poate persista până la 2 săptămâni și poate fi extinsă și amplificată de consumul de alimente fierbinți, reci sau dulci. Dacă aceasta senzație nu scade în intensitate în decursul celor 2 săptămâni, atunci este posibil să fie nevoie de scoaterea nervului. Chiar și când simptomatologia se diminuează, este posibil ca senzația de jenă să mai apară pe parcursul timpului.

Dacă dintele doare în timpul masticației, cel mai probabil obturația este puțin înaltă și este nevoie de o altă vizită la medicul stomatolog pentru adaptare.

Este important să evitam consumul de alimente și băuturi intens cromogene, precum și consumul de tutun, pentru a contracara instabilitatea coloristică a compozitului.

Se poate mânca imediat după o obturație, dar este recomandat ca până la dispariția efectului anestezic să nu se consume alimente pentru că exista riscul să vă… mușcați de obraz.:)

Obturațiile au o durată de viață între 5- 12 ani, în functie de factori ce țin de pacient (igiena oralăi, mediul bucal, forțele masticatorii, prezența bruxismului, riscul de carie) tehnica și cunoștințele medicului, dimensiunea cavității.


Despre clinica Evolution Dent

Din grijă pentru zâmbetul tău, din pasiune pentru meseria noastră, oferim tratamente de ultimă generație și apelăm la tehnologii și practici de ultimă oră în clinica Evolution Dent.
O echipă tânără, entuziastă, cu experiență, este gata să-ți ofere o experiență completă, plăcută, de care vei fi mulțumit!

Date contact

Strada Anton Pann, nr. 4 Sector 3, București (zona Unirii)

Lu - Mi 09:00 - 20:00
Jo 09:30 - 20:00
Vi - Du 09:00 - 20:00

Program de lucru

Luni
09:00 - 20:00
Marți
09:00 - 20:00
Miercuri
09:00 - 20:00
Joi
09:30 - 20:00
Vineri
09:00 - 20:00
Sâmbătă
09:00 - 20:00
Duminică
09:00 - 20:00

Apreciază ( 2 )