Săgeată
Imagine fundal articol Imagine decorație articol
16 Iun. 2024 Adaugă la favorit

Din ce cauze apare sensibilitatea dentara?

Scris de: DENTAL ELITE BUCUREȘTI

712 de vizualizări

Sensibilitatea dentara este o afecțiune frecvent întâlnită și neplăcută, care poate avea efecte asupra calității vieții. Aceasta se manifestă prin dureri intense și de scurtă durată sau un disconfort dentar în diferite contexte, precum periajul sau consumul de alimente.

Pentru a gestiona sensibilitatea dentara, este important să înțelegem cauzele acesteia și să le abordăm în mod corespunzător. 

În acest articol, vom examina în detaliu principalele cauze ale sensibilității dentare, precum și opțiunile de tratament și prevenire disponibile în vederea reducerii simptomelor neplăcute și menținerii sănătății dentare.

Ce este sensibilitatea dentara și din ce cauze apare?


Sensibilitatea dentara este o afecțiune care apare atunci când smalțul dinților este afectat sau gingia se retrage, expunând astfel rădăcina. Astfel, la contactul cu diferiți factori favorizanți, pacientul resimte durere sau disconfort. Durerea poate varia ca intensitate și durată. 

Concret, această durere poate fi declanșată în momentul:

 • Consumului unor alimente sau băuturi dulci, reci, fierbinți sau acide;
 • Periajului dentar.

Important de precizat este faptul că sensibilitatea dentara poate afecta unul sau mai mulți dinți, în funcție de zonele în care smalțul acestora este erodat sau gingia se retrage.

Există mai multe cauze care determină apariția sensibilității dentare. Printre cele mai importante menționăm:

 • Periajul agresiv: poate conduce la uzura smalțului dinților și expunerea dentinei sensibile;
 • Consumul excesiv de alimente și băuturi acide: Acestea deteriorează smalțul dinților, expunând astfel dentina;
 • Cariile și netratarea lor la timp: Cariile dentare distrug smalțul și dentina, cauzând dureri dentare;
 • Igiena orală deficitară: O igienă orală inadecvată favorizează formarea plăcii bacteriene, care poate cauza carii și boli gingivale, ambele fiind cauze ale sensibilității dentare;
 • BRUXISMUL :  Presiunea excesivă exercitată asupra dinților prin bruxism (scrâșnitul dinților) favorizează uzura smalțului și expunerea dentinei;
 • Retracția gingivală: Cauzată de periajul agresiv, boli gingivale sau alte afecțiuni dentare;
 • Obturații fisurate: Sensibilitatea dentară poate să apară ca un rezultat al căderii unei obturații, terminațiile nervoase ale dintelui fiind astfel expuse acțiunii unor factori nocivi din cavitatea orală.

Diagnosticarea sensibilității dentare

Diagnosticarea sensibilității dentare poate fi realizată doar de medicul stomatolog. În timpul examinării, acesta va identifica potențiale semne ale uzurii smalțului, cariilor sau altor afecțiuni, care au condus la apariția sensibilității dentare. Pacienții pot fi rugați să descrie nivelul și durata sensibilității, precum și factorii care agravează sau ameliorează simptomele.

În cazurile complexe de sensibilitate dentară, medicul stomatolog poate recomanda teste suplimentare (spre exemplu, radiografii) pentru a identifica probleme subiacente, cum ar fi leziuni sau carii avansate.

Tratarea și prevenirea sensibilității dentare – Opțiuni și recomandări


Tratamentul sensibilității dentare poate varia în funcție de cauza acesteia și complexitatea simptomelor. În general, tratamentul are ca obiectiv atenuarea sensibilității și protejarea dinților.

Pentru a stabili tratamentul potrivit, medicul stomatolog are în vedere tratarea cauzelor care au condus la această afecțiune. Spre exemplu:

 • Dacă unul dintre factorii declanșatori a fost periajul agresiv sau deficitar, atunci medicul recomandă folosirea unei periuțe de dinți cu perii moi și a unei tehnici de periaj blândă.
 • Dacă pacientul se confruntă cu bruxism (scrâșnirea dinților), medicul stomatolog recomandă purtarea unei gutiere în timpul nopții, prevenind astfel contactul dintre dinți.

Așadar, în funcție de cauză se stabilește și soluția de tratament. Medicul stomatolog poate recomanda tratamentul cu laser, fiind o metodă eficientă și rapidă de a trata sensibilitatea dentară, prin sigilarea tubulilor dentinari, protejând astfel terminațiile nervoase. Această procedură este non-invazivă, nedureroasă și poate fi repetată, în caz de nevoie.

De asemenea, pentru a ameliora disconfortul și îmbunătăți semnificativ sănătatea dinților, medicul stomatolog poate recomanda:

 • Utilizarea unei paste de dinți cu fluor sau special concepută pentru sensibilitate dentară. Pasta de dinți cu fluor ajută la întărirea smalțului dentar și prevenirea cariilor dentare. Fluorul se absoarbe în smalțul dentar și contribuie la repararea zonele afectate.
 • Folosirea unor tehnici de periaj corecte, prevenind astfel acumularea de placă bacteriană și inflamația gingiilor.
 • Realizarea periodică a unei igienizări dentare profesionale (detartraj dentar, periaj dentar profesional și airflow). Vizitele periodice la medicul stomatolog pentru examinare pot ajuta la prevenirea sensibilității dentare prin identificarea și tratarea timpurie a problemelor dentare.

Concluzii

Sensibilitatea dentara reprezintă o afecțiune des întâlnită dar, cu o bună îngrijire dentară și tratament adecvat, aceasta poate fi gestionată și eliminată. 

Este important să acorzi atenție semnelor timpurii ale sensibilității dentare și să consulți un medic stomatolog pentru a primi un diagnostic corect și un plan de tratament personalizat. 

Prioritizând sănătatea dentară, poți preveni apariția sensibilității dentare!

Indiferent de problemele dentare pe care le întâmpini, apelează la servicii stomatologice în vederea realizării unui control amănunțit. 

Programează un control la Clinica Dental Elite. Clinica dispune de o echipă formată din medici specialiști de top, care îți vor garanta cele mai bune rezultate, utilizând proceduri sigure, eficiente și lipsite de durere.


Despre clinica DENTAL ELITE BUCUREȘTI

Dental Elite este o echipă de oameni ambițioși și determinați să facă excelență în domeniul stomatologic din România.

Prezenți în Brașov și Bucuresti, cu o echipă multidisciplinară, alcătuită din peste 25 de medici stomatologi, am tratat până în prezent peste 11.000 de pacienți, în cele 15 unit-uri dentare de ultimă generație.

Avem una dintre cele mai mari echipe de medici specialiști în chirurgie orală și maxilo-facială și implantologie și medici specialiști care acoperă toate ramurile stomatologiei: protetică și estetică dentară, endodonție microscopică, parodontologie, ortodonție, stomatologie pediatrică, chirurgie și implantologie,

Clinicile noastre sunt dotate cu tehnologie performantă, de ultimă generație, printre care amintim:

• Unit-uri dentare A-DEC si Anthos (Castellini)
• Scanner intra-oral Primescan AC PRO Cerec Medit i-700 și Medit i-500
• Cameră intra-orală Acteon Soprocare
• Microsccop dentar endodonție Leica M320 High-end
• și Kaps 1100
• Radiologie integrată 2D/3D și CBCT (DURR si Hyperion)
• Echipament de tehnică dentară digitalizată de cabinet CEREC Primemill Sirona - Sistem de frezare 3D și CEREC Speedfire – cuptor de sintetizare, cu ajutorul cărora tratamentele de protetică sunt realizate rapid și fără erori
• Laser pentru reducere durerii I-Plus Waterlase
• Lampă de albire Philips ZOOM
• Laser diodă EpicX Biolase
• Echipamente de sterilizare de top MELAG si Castellini

Valorile și principiile transmise din tată în fiu, expertiza medicilor, aparatura high-tech dentistry, empatia fără margini, precum și tratamentele accesibile transformă orice vizită la Dental Elite într-o experiență lipsită de anxietate, de care îți vei aminti cu drag.

Pentru noi, elita medicală înseamnă 100% implicare.

Date contact

Strada Sergent Gheorghe Anghel,nr 4 Sector 1, București, cartier Dorobanți

Lu - Vi 08:00 - 21:00

Program de lucru

Luni
08:00 - 21:00
Marți
08:00 - 21:00
Miercuri
08:00 - 21:00
Joi
08:00 - 21:00
Vineri
08:00 - 21:00
Sâmbătă
Închis
Duminică
Închis

Apreciază ( 0 )