Săgeată
Imagine fundal articol Imagine decorație articol
07 Aug. 2022 Adaugă la favorit

Gutiere

Scris de: CMI DR CARAIVAN LAURA

801 de vizualizări

Buna tuturor!

 

Sunt Dr. Laura Caraivan, medic stomatolog, specializat in paradontologie si implantologie. Imi practic meseria cu pasiune de mai mult de 16 ani si chiar acum va povestesc pe scurt despre gutierele dentare, ce sunt acestea, cand le folosim si benefiiile aduse.

 

Hai sa vedem mai intai ce este gutiera!

Aceasta este un dispozitiv medical care acopera dintii, realizat din materiale precum foliile de plastic calibrate sau acrilat, recomandata in situatiile care necesita corectarea unor probleme dentare dar si a tesuturilor adiacente sau articulare (gingie, os, articulatie temporo-mandibulara).

 

In tratamentul stomatologic folosim gutierele cel mai frecvent pentru bruxism (scrasnitul dintilor sau mentinerea arcadelor dentare inclestate), albirile dentare sau aplicarea de alte geluri cu scopul reminalizarii dintilor si combatarea hiperesteziei dentinare (durerea dintilor la stimuli termici), in tratamentul ortodontic (aparat dentar) si pentru protejarea articulatiei temporo-mandibulare cand exista disfunctii. De asemenea dupa tratamentul paratondal (parodontoza), gutiera este importanta pentru mentinerea rezultatului reechilibrarii ocluzale (muscatura), la fel ca si  in unele tratamente protetice (atunci cand dintii au fost inlocuiti cu lucrari dentare). Sa nu ii uitam pe cei care practica sporturi de contact, pentru acestia sunt vitale pentru a proteja dintii in caz de impact, pe cei cu apnee de somn sau cei care sforaie.

 

Ca si tehnica, ele se realizeaza usor, fara durere pentru pacient, sunt usor de suportat, se muleaza pe arcadele dentare asa ca in cateva zile sau nopti de purtare incepem sa sesizam beneficiile. Gutiera se realizeaza pe baza amprentelor dentare luate de catre medic si executarea ei fie in cabinet fie in laboratorul de tehnica dentare. Gutiera se intretine usor prin spalare si introducerea ei timp de 15 minute in apa cu pastile speciale de curatare.

 

In cazul pacientilor cu bruxism, afectiune tot mai des intalnita, gutiera este de mare ajutor in sensul ca reduce tensiunea musculara mandibulara si relaxeaza muschii fetei astfel incat diminua durerile dentare, abraziunea (tocirea dintilor), scade durerile articulatiei temporo-mandibulare si da, putem scapa si de durerile de cap a caror cauza nu o identificasem inca. Chiar si somnul poate deveni mai odihnitor, iar sforaitul prevenit sau diminuat.

 

Daca iti doresti un zambat mai alb, mai stralucitor si in acelasi timp sanatos atunci gutiera de albire ne salveaza. Tratamentul se realizeaza acasa folosind un gel care se aplica in gutiera, asa ca nimic mai simplu pentru salvarea timpului tau. Totodata in locul gelului de albire putem folosi substante cu rol desensibilizant sau remineralizant asa ca sanatatea dintilor nostri este pe maini bune.. Dintii devin mai putin sensibili la variatiile de temperatura si poti savura o inghetata in orice anotimp.

 

Daca ai purtat aparat dentar, gutiera este inevitabila. Pentru mentinerea rezultatului ortodontic, poarta gutiera conform recomandarilor medicului tau si rezultatul va fi mentinut.


Te-am convins? Evalueaza impreuna cu medicul tau stomatolog daca o gutiera iti poate imbunatati starea de sanatate dentara sau confortul vietii.

 

Cu drag,

Dr. Laura Caraivan


Despre clinica CMI DR CARAIVAN LAURA

Dr. Laura Caraivan practică stomatologia din 2006, făcând stagii de pregătire în timpul facultății cu medici titulari. Meseria sa reprezintă o vocație, fiind foarte dedicată actului medical și sănătății orale a pacienților săi.


Cu răbdare și atenție, realizează împreună cu pacienții un plan de tratament, oferindu-le acestora toate detaliile și opțiunile pe care le au. Prin rezultatele pe care le-a obținut în timp, a creat relații de durată cu pacienții, aceștia revenind periodic la cabinet pentru profilaxie.

Adresă

ION MIHALACHE 19, A, Parter, Ap 2 Sector 1, București (zona Domenii, Expozitiei)
Pornește navigația

Lu: 10:00 - 17:00
Ma: 08:00 - 17:30
Mi: 12:00 - 19:00
Jo - Vi: 11:00 - 19:00

Program de lucru

Luni
10:00 - 17:00
Marți
08:00 - 17:30
Miercuri
12:00 - 19:00
Joi
11:00 - 19:00
Vineri
11:00 - 19:00
Sâmbătă
Închis
Duminică
Închis

Apreciază ( 5 )