Săgeată
Imagine fundal articol Imagine decorație articol
15 Iun. 2022 Adaugă la favorit

Plombe dentare (obturații dentare)

Scris de: Eurodent Millenium

2698 de vizualizări

Oburația dentara (plomba) este tratamentul stomatologic prin care un dinte deteriorat se restauraureaza și ai se redă funcția și forma normală. Pentru îndepărtarea cariei si reconstrucția dintelui medicul stomatolog îndepărtează mai întâi partea cariată a dintelui, curăță zona afectată și apoi reconstruiește cavitatea curățată cu un material de umplere.

Prin închiderea spațiilor în care pot intra bacteriile, o plombă ajută, de asemenea, la prevenirea apariției ulterioare a cariilor. Materialele utilizate pentru umpluturi includ glass-ionomeri, porțelan, rășini compozite și amalgam (un aliaj de mercur, argint, cupru, staniu și uneori zinc). Dacă deteriorarea dintelui este mare, în funcție de pozitionarea cavitații medicul stomatolog vă poate recomanda coroană sau fațetă dentară.

Cum știu dacă am nevoie de o plombă dentară

Doar dentistul dvs. poate constata dacă aveți o cavitate care trebuie plombată. În timpul unei verificări, medicul stomatolog va folosi o oglindă mică pentru a examina suprafețele fiecărui dinte.

Tot ceea ce pare anormal va fi apoi verificat îndeaproape cu instrumente speciale. Dentistul dvs. poate, de asemenea, să vă ceară o radiografie pentru zona afectată. Tipul de tratament pe care îl alege stomatologul dvs. va depinde de cât de exinsa este zona afectată de carie.

Care este cel mai buna material de plombă dentară

Nu exista un tip de plombă care să fie bun in orice situație și pentru oricine. Sunt mai mulți factori ce stau la baza alegerii materialului de plombă: dimensiunea cavitații, alergii la anumite materiale, la ce dinte se face intervenția și nu în ultimul rând costul.

Cele mai folosite materiale sunt:

  • Glass-ionomeri Sunt utilizate frecvent în cabinetele stomatologice ca bază sub obturaţia din răşini compozite sau obturaţii definitive pentru dinţii temporari. Acestea rezistă bine în mediul umed, prezintă eliberare continuă de fluor și are o estetica mai buna decât a amalgamului.

  • Aurul dentar este dupa părerea multor specialiști cel mai biocompatibil material, rezistent (până la 20 ani) insă este nefizionomic și scump deaceea este mai puțin folosit in ultimii ani.

  • Amalgam dentar (argintiu) sunt rezistente la uzură și relativ ieftine. Cu toate acestea, datorită culorii lor întunecate, sunt mai vizibile decât restaurările din porțelan sau compozit și nu sunt utilizate de obicei în zone foarte vizibile, cum ar fi dinții frontali. Siguranta plombelor de amalgam a fost pusa in discutie de mai multi ani din cauza preocuparilor privind absorbtia mercurului, care contribuie la mai multe boli, incluzand Alzheimerscleroza multiplă, demența șartrita.

  • Rașinile compozite (din plastic) sunt fizionomice și de aceea sunt folosite acolo unde se doreste un aspect natural. Introduse în anii 60 au fost folosite inițial doar la dinții din fața din cauză că nu erau suficient de rezistente însă de atunci au fost îmbunătățite semnificativ și pot fi, de asemenea, aplicate cu succes și pe dinții din spate. Plombele din rașini compozite au fost create ca o alternativă la plombele din metal tradiționale. Ingredientele materialului plombei sunt amestecate și introduse direct în cavitate în straturi unde, sub acțiunea luminii UV, se întăresc. Este posibil ca materialele compozite să nu fie materialul ideal pentru umpluturi mari, deoarece acestea pot fractura sau se vor uza în timp. De asemenea, se pătează mai ușor la acțiunea alimentelor de genul cafea, ceai sau tutun și au o durată mai mică decât a altor materiale, în general de la trei la 10 ani. Nu este cunoscut nici un risc in privinta sanatatii prin aplicarea plombelor compozite.

  • Plombele dentare din ceramica (porțelan) sunt produse în laborator și montate în cabinet, sunt fizionomice, durabile și nu se pătează cu alimente. În cazul cariilor mai mari sau a zonelor distruse pot fi indicate inlay-uri sau onlay-uri pentru a acoperi o suprafața mai mare a dintelui astfel o restaurare cu ceramică acoperă, în general, cea mai mare parte a dintelui. Reconstrucțiile din ceramică sunt mult mai scumpe și de aceea plombele din compozit sunt de obicei preferate.

Vechea mea plombă s-a închis la culoare. Poate fi albită?

Plombele de amalgam și cele din rășini compozite nu pot fi albite. Dacă nu sunteți mulțumit de estetica dinților dumneavoastră, este momentul să înlocuiți vechile plombe cu altele noi, din materiale fizionomice. Există mai multe modalități de reconstrucție a dinților cu materiale care practic se confundă cu nuanța naturală a dintelui.



Despre clinica Eurodent Millenium

Oferim o gamă completă de servicii stomatologice pentru a vă ajuta să obțineți cea mai bună sănătate orală.
De la verificări dentare de bază și detartraje, până la albirea dinților, implanturi dentare, proteze și fatete dentare, ne adaptăm serviciile pentru a răspunde nevoilor întregii dumneavostra familii:

obturatii coronare , incrustații
implanturi dentare
lucrări protetice pe implanturi
tratamente noi pentru parodontoza
albire dentara
lucrări de zirconiu si ceramica
intervenții chirurgicale dento -alveolare
detartraje, periaj, air flow, fluorizari

Adresă

Str. Baba Novac nr.6, bl. T2, sc. D, ap. 64 Intersectie strada Baba Novac cu sos Mihai Bravu Sector 3, București (zona Baba Novac - Dristor)
Pornește navigația
In fata clinicii

Lu - Vi 09:30 - 19:30

Program de lucru

Luni
09:30 - 19:30
Marți
09:30 - 19:30
Miercuri
09:30 - 19:30
Joi
09:30 - 19:30
Vineri
09:30 - 19:30
Sâmbătă
Închis
Duminică
Închis

Apreciază ( 1 )