Săgeată
Imagine fundal articol Imagine decorație articol
17 Iun. 2024 Adaugă la favorit

Abces dentar: Cauze, simptome și tratament eficient

Scris de: DENTAL ELITE BUCUREȘTI

703 de vizualizări

Abces dentar: Cauze, simptome și tratament eficient

 

 

 

Abcesul dentar reprezintă una dintre cele mai neplăcute afecțiuni dentare, având potențialul de a cauza disconfort sever și complicații serioase.

Întrucât sănătatea orală joacă un rol important în bunăstarea generală, cunoașterea semnelor distinctive ale abcesului dentar și înțelegerea măsurilor preventive devin esențiale pentru a gestiona eficient această problemă și a menține un zâmbet sănătos.

Ce este abcesul dentar?


Abcesul dentar reprezintă o infecție inflamatorie localizată în interiorul dintelui sau la nivelul țesuturilor din jurul acestuia. Acesta apare pe fondul pătrunderii bacteriilor în pulpa dentară (partea internă a dintelui ce conține nervul, vasele de sânge și țesutul conjunctiv).

Infecția progresează, determinând acumularea de puroi în interiorul dintelui sau în zona afectată, conducând la umflături, durere intensă și disconfort.

 

În funcție de severitate și localizare, abcesul dentar poate avea mai multe forme:

       Abces periapical - Infecția se formează în interiorul dintelui, afectând canalul pulpar. Aceasta apare atunci când o carie ajunge la nervul dintelui și provoacă acumularea cu bacterii.

       Abces gingival - Afectează gingiile și se dezvoltă în urma unei infecții sau inflamații gingivale preexistente.

       Abces parodontal - Se dezvoltă în țesuturile adiacente dintelui, cum ar fi osul alveolar și ligamentele parodontale. Este cauzat de o infecție care se extinde de la gingii către aceste țesuturi.

Care sunt cauzele abcesului dentar?

Apariția unui abces dentar poate avea mai multe cauze, printre cele mai importante fiind:

       Cariile netratate - caria ignorată sau care evoluează latent devine un precursor al abcesului dentar, reprezentând calea prin care infecția pătrunde adânc în structura dintelui. Atunci când infecția atinge pulpa dentară, bacteriile se înmulțesc rapid, generând inflamație și acumularea de puroi. De ase aceasta se extinde către țesuturile adiacente, provocând formarea unui abces.

       Infecția gingiei - cunoscută sub denumirea de gingivita sau în formă mai severă, parodontită, reprezintă o treaptă inițială în calea apariției unui abces dentar. În cazul gingivitei, bacteriile se acumulează la nivelul marginilor gingivale, provocând inflamația acestora. Gingiile devin roșii, umflate și pot sângera la periajul dentar.

       Boala parodontală - reprezintă o afecțiune complexă și progresivă, cu implicații semnificative în ceea ce privește sănătatea orală. În stadiile avansate ale bolii parodontale, inflamația extinsă a țesutului gingival și deteriorarea osului alveolar creează un mediu favorabil dezvoltării infecțiilor, inclusiv a abceselor dentare. Fără tratament adecvat, abcesele parodontale evoluează, determinând deteriorarea și pierderea osului alveolar, afectând structura și stabilitatea dinților.

       Tratamentul de canal necorespunzător - o procedură greșit realizată sau incompletă lasă rădăcinile dentare vulnerabile la infecții recurente. În această situație, rădăcinile dintelui devin un mediu prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor și a infecțiilor.

 

De asemenea, prezența abcesului dentar poate fi influențată de factori precum:

       Igienă orală deficitară;

       Lipsa igienizărilor dentare profesionale;

       Dinți fracturați;

       Traumatisme dentare etc.

 

O atenție inadecvată asupra sănătății orale permite bacteriilor să prolifereze, ducând la infecții și la formarea unui abces. Este esențial să ne amintim că intervenția timpurie este cheia pentru a evita aceste complicații neplăcute și a ne păstra zâmbetul sănătos.

Cum se manifestă abcesul dentar?


Fiecare tip de abces sau infecție dentară își începe prezența cu semne subtile, de obicei, cu o senzație ușoară de disconfort localizat sau o presiune ușor crescută în timpul masticației. În decursul unor ore sau zile, aceste senzații inițiale se transformă în simptome mai pronunțate, caracterizate adesea prin:

       dureri puternice și pulsatile;

       sensibilitate crescută (cu precădere la consumul de băuturi reci/calde);

       halitoza (miros neplăcut);

       gingii înroșite și dureroase;

       febră.

 

Aceste simptome variază în intensitate și indică necesitatea unei evaluări și a tratamentului prompt din partea unui medic stomatolog pentru a preveni complicațiile ulterioare.

Care este tratamentul potrivit pentru abcesul dentar?

Tratarea unui abces dentar implică măsuri decisive pentru a elimina infecția și a preveni complicațiile. În funcție de localizarea infecției și de complexitatea ei, tratament include: incizia locală, drenarea puroiului și curățarea atentă a zonei afectate.

 

În etapa inițială, se efectuează o mică incizie în zona gingiei, facilitând drenarea puroiului și reducând presiunea și disconfortul asociat. Ulterior, zona este meticulos curățată folosind soluții antiseptice, cu scopul de a eradica bacteriile și a preveni răspândirea infecției.

 

Această abordare nu doar atenuează simptomele dureroase, ci și pregătește zona pentru etapele ulterioare ale tratamentului. După drenare și curățare, medicul specialist va evalua cu atenție opțiunile de tratament suplimentar, inclusiv tratamentul cu antibiotic, tratamentul de canal sau intervenții chirurgicale, în funcție de complexitatea cazului.

Durata tratamentului de canal este influențată de starea anterioară a nervului (prezența inflamației sau a infecției), dar și de nivelul de dificultate al intervenției. Practic, acest demers poate fi finalizat într-o singură ședință sau poate necesita mai multe, în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte.

 

Respectarea controalelor periodice la medicul stomatolog (cel puțin o dată pe an) și menținerea unei igiene orale riguroase sunt esențiale pentru succesul tratamentului.

Un pas esențial pentru prevenirea evoluției afecțiunilor gingivale sau a altor probleme dentare îl constă igienizarea profesională a dinților. Detartrajul ultrasonic, periajul profesional și airflow-ul sunt procedurile efectuate în cabinetul stomatologic pentru eliminarea plăcii bacteriene și a tartrului de pe dinți și gingii.

 

În urma igienizării profesionale, pacienții sunt încurajați să-și continue eforturile de îngrijire la domiciliu, printr-o igienă orală riguroasă. Această combinație între îngrijirea în cabinetul stomatologic și cea de acasă contribuie la menținerea sănătății orale și prevenirea apariției și evoluției afecțiunilor dentare.

Concluzii

Abcesul dentar reprezintă o problemă orală serioasă, cu potențial de a cauza disconfort intens și complicații dacă nu este tratat prompt și adecvat.

Însă, acesta poate fi prevenit în mare măsură prin îngrijirea corespunzătoare a dinților și a gingiilor și tratarea promptă a problemelor dentare, precum cariile sau infecțiile gingivale.

 

Indiferent de problemele dentare pe care le întâmpini, apelează la servicii stomatologice în vederea realizării unui control amănunțit.

 

Programează un control la Clinica Dental Elite. Cu proceduri sigure, eficiente și lipsite de durere, medicii specialiști de la clinica Dental Elite își propun să îți redea nu doar sănătatea orală, ci și încrederea în propriul zâmbet. 


Despre clinica DENTAL ELITE BUCUREȘTI

Dental Elite este o echipă de oameni ambițioși și determinați să facă excelență în domeniul stomatologic din România.

Prezenți în Brașov și Bucuresti, cu o echipă multidisciplinară, alcătuită din peste 25 de medici stomatologi, am tratat până în prezent peste 11.000 de pacienți, în cele 15 unit-uri dentare de ultimă generație.

Avem una dintre cele mai mari echipe de medici specialiști în chirurgie orală și maxilo-facială și implantologie și medici specialiști care acoperă toate ramurile stomatologiei: protetică și estetică dentară, endodonție microscopică, parodontologie, ortodonție, stomatologie pediatrică, chirurgie și implantologie,

Clinicile noastre sunt dotate cu tehnologie performantă, de ultimă generație, printre care amintim:

• Unit-uri dentare A-DEC si Anthos (Castellini)
• Scanner intra-oral Primescan AC PRO Cerec Medit i-700 și Medit i-500
• Cameră intra-orală Acteon Soprocare
• Microsccop dentar endodonție Leica M320 High-end
• și Kaps 1100
• Radiologie integrată 2D/3D și CBCT (DURR si Hyperion)
• Echipament de tehnică dentară digitalizată de cabinet CEREC Primemill Sirona - Sistem de frezare 3D și CEREC Speedfire – cuptor de sintetizare, cu ajutorul cărora tratamentele de protetică sunt realizate rapid și fără erori
• Laser pentru reducere durerii I-Plus Waterlase
• Lampă de albire Philips ZOOM
• Laser diodă EpicX Biolase
• Echipamente de sterilizare de top MELAG si Castellini

Valorile și principiile transmise din tată în fiu, expertiza medicilor, aparatura high-tech dentistry, empatia fără margini, precum și tratamentele accesibile transformă orice vizită la Dental Elite într-o experiență lipsită de anxietate, de care îți vei aminti cu drag.

Pentru noi, elita medicală înseamnă 100% implicare.

Date contact

Strada Sergent Gheorghe Anghel,nr 4 Sector 1, București, cartier Dorobanți

Lu - Vi 08:00 - 21:00

Program de lucru

Luni
08:00 - 21:00
Marți
08:00 - 21:00
Miercuri
08:00 - 21:00
Joi
08:00 - 21:00
Vineri
08:00 - 21:00
Sâmbătă
Închis
Duminică
Închis

Apreciază ( 0 )