Săgeată
Imagine fundal articol Imagine decorație articol
03 Dec. 2020 Adaugă la favorit

Mituri despre detartraj. Legătura dintre tartru și parodontoză

Scris de: Evolution Dent

2275 de vizualizări

O mulțime de persoane evită procedura de detartraj din cauza unor motive care sunt, de fapt, adevărate mituri. Ca să putem înțelege scopul detartrajului, ar trebui să explicăm ce este tartrul și cum apare el.

Cum apare tartrul?

La jumătate de oră după ce am terminat periajul, pe dinți începe să se depună o peliculă fina de substanțe care se găsesc în salivă, numita placă bacteriană. Acest fenomen este normal și apare la fiecare pacient . Daca periajul nostru zilnic nu este unul corespunzător, peste aceasta placă bacteriană se depun în continuare alte bacterii care vor mineraliza stratul existent, transfomându-l într-un depozit dur, de culoare alb-gălbuie. Cu timpul, din cauza consumului  de alimente (mai ales colorate: cafea, ceai negru, vin roșu etc) și din cauza fumatului, acest strat se pigmentează, devenind mult mai vizibil , având o culoare cenușie sau maronie.

Locul preferat al tatrului este acolo unde periajul se face mai greu, respectiv: pe fața internă (spre limbă) a dinților inferiori frontali și laterali sau pe fața externă (spre obraz) a dinților superiori din zona laterală.

De ce se mai depune tartrul dacă mă spăl corect pe dinți?

Mulți pacienți întreabă de ce se mai depune tartrul dacă se spală pe dinți?! Răspuns: trebuie analizată rutina personală.

Depunerea tartrului este favorizată de :

  • Fumat
  • Tehnica de periaj incorectă
  • Tipul alimentației – consum preponderent de alimente moi
  • Neutilizarea unei ape de gură
  • PH-ul salivar – acid sau bazic
  • Înghesuiri dentare

Cea mai eficientă și recomandată cale de a evalua starea de sănătate a dinților este CONSULTAȚIA  făcută odată la 6 luni! În urma consultației,  dacă medicul consideră că este nevoie de o igienizare a cavității orale, aceasta se va face prin detartraj, periaj profesional și airflow. Este foarte important de reținut că un consult stomatologic odată la  6 luni este indicat chiar dacă ne periem și curățăm corespunzător dinții.

Detartrajul se face cu un apparat cu ultrasunete care prin vibratii si apa, indeparteaza toate depozitele de pe dinti, fiind o procedura nedureroasa.

Periajul professional se face cu o periuta rotativa si cu o pasta profesionala, mai abraziva decat cele pe care le folosim acasa, pentru a indeparta resturile alimentare si petele de pe dinti.

Air flow-ul este o pulbere de bicarbonat de sodiu imbunatatita cu arome pentru a avea un gust mai placut si care, impreuna cu apa suflata cu putere, inlatura posibile resturi alimentare ramase si lustruieste suprafata dintilor.

Mituri despre detartraj

MIT: dacă imi fac detartraj, dinții vor deveni mai subțiri!

Senzația pe care o are pacientul după detartraj este, într-adevăr, că dinții sunt mai subțiri, dar, practic nu s-a subțiat dintele în sine, ci s-a înlăturat tartrul care ingroșa suprafața dentară, făcând corp comun cu el.

Tartrul este principalul vinovat pentru apariția bolii parodontale, sau parodontoza, cum mai este cunoscută. Practic, din cauza stagnării tartrului pe dinți, gingia se inflamează, se mărește în volum, sângerează, după care se retrage. Odată cu ea se resoarbe și osul în care sunt implantati dinții, acest lucru ducând la mobilitatea și ulterior pierderea lor. De aceea, tratamentul cu laser pentru parodontoză presupune în primul rând eliminarea tartrului.

MIT: dacă îmi fac detartraj dinții se vor mișca!

Într-adevăr, când există o cantitate foarte de mare de tartru care tapetează dinții, “imobilizându-i”, după detartraj apare mobilitatea dentară. Asta nu înseamnă că tartrul trebuie păstrat, pentru că el nu va face altceva decât să determine agravarea resorbției osoase.

MIT: dacă îmi fac detartraj mă dor dinții la rece!

După înlăturarea tartrului, mai ales dacă a fost în cantitate generoasă, gingia este împinsă în jos și se expune o parte a rădăcinii, care nefiind acoperită de smalț, doare la rece. Această senzație este tranzitorie pentru că, după câteva zile gingia se reatașează pe dinți. Dacă folosim și o pastă de dinți cu efect desensibilizant, acest disconfort  dispare rapid.

Mesajul final, de luat acasă: tartrul nu este prietenul nostru bun, nu il păstrăm!

Este adevărat că nu toți pacienții au nevoie de o igienizare la 6 luni. Unii au nevoie mai devreme, alții mai târziu. Esențial este controlul la medicul stomatolog! El este singurul care decide dacă este nevoie sau nu!

Dr. Andreea Tudose, Evolution Dent


Despre clinica Evolution Dent

Din grijă pentru zâmbetul tău, din pasiune pentru meseria noastră, oferim tratamente de ultimă generație și apelăm la tehnologii și practici de ultimă oră în clinica Evolution Dent.
O echipă tânără, entuziastă, cu experiență, este gata să-ți ofere o experiență completă, plăcută, de care vei fi mulțumit!

Adresă

Strada Anton Pann, nr. 4 Sector 3, București (zona Unirii)
Pornește navigația

Lu - Mi 09:00 - 20:00
Jo 09:30 - 20:00
Vi - Du 09:00 - 20:00

Program de lucru

Luni
09:00 - 20:00
Marți
09:00 - 20:00
Miercuri
09:00 - 20:00
Joi
09:30 - 20:00
Vineri
09:00 - 20:00
Sâmbătă
09:00 - 20:00
Duminică
09:00 - 20:00

Apreciază ( 4 )