Imagine fundal articol Imagine decorație articol
07 Mai. 2025 Adaugă la favorit

Care sunt cele mai des întâlnite cauze ale sensibilității dentare?

Scris de: Clinica SWISSDENT | Dr. Petriu

9 vizualizări

Care sunt cele mai des întâlnite cauze ale sensibilității dentare?


Sensibilitatea dentară este o problemă des întâlnită care afectează un număr semnificativ de oameni la nivel global. Aceasta se manifestă printr-o durere ascuțită și temporară la nivelul dinților, de obicei ca răspuns la stimuli termici (cald sau rece), tactili, chimici (alimente dulci sau acide) sau chiar și la aer rece. Aflați din acest material care sunt cele mai des întâlnite cauze ale sensibilității dentare.

Cauzele care duc la apariția sensibilității dentare sunt nenumărate. În unele situații, există o predispoziție genetică a pacientului către această afecțiune. Cele mai des întâlnite cauze pot fi regăsite în acest material, alături de metodele de prevenție și soluții de tratament disponibile.

Eroziunea smalțului dentar

Smalțul dentar este stratul exterior dur al dintelui, care îl protejează împotriva uzurii și cariilor. Eroziunea smalțului se produce atunci când acesta este expus la acizi, fie din alimente și băuturi, fie la refluxul gastric. Consumul frecvent de sucuri carbogazoase, băuturi energizante, citrice și alte alimente acide poate duce la subțierea smalțului, expunând dentina, stratul de dedesubt, care este mai sensibilă.

Dacă apare eroziunea smalțului dentar, poți să resimți durere la consumul de alimente și băuturi reci sau fierbinți, iar aspectul dinților poate deveni mat și decolorat.

Limitarea consumului de alimente și băuturi acide poate fi o soluție eficientă de prevenire a sensibilității dentare, alături de utilizarea paielor de băut la consumul alimentelor. Desigur, menținerea unei bune igiene orale poate să ajute la apariția acestei afecțiuni.

Retracția gingivală

Retracția gingiilor apare atunci când țesutul gingival care înconjoară dinții se retrage, expunând rădăcina dintelui. Aceasta poate fi cauzată de periajul agresiv, boala parodontală sau chiar și de alinierea incorectă a dinților. Odată ce rădăcina este expusă, dinții devin mai sensibili la stimuli externi.

Când există retracție gingivală, apare o sensibilitate dentară crescută, care se manifestă în principal la consumul alimentelor reci.

Folosirea unei periuțe de dinți cu peri moi și tehnici corecte de periaj reprezintă prima metodă de prevenție pentru apariția sensibilității dentare. Dacă boala parodontală s-a instalat deja, atunci medicul stomatolog poate recomanda un plan eficient de tratament, cum ar fi implanturile dentare.

Abraziunea dentară

Abraziunea dentară este uzura mecanică a dinților, care poate fi cauzată de obiceiuri precum scrâșnitul din dinți (bruxism), utilizarea incorectă a periuței de dinți sau folosirea excesivă a aței dentare. Aceste acțiuni pot duce la pierderea smalțului și expunerea dentinei sensibile.

În acest caz, apare sensibilitatea la temperaturi extreme și alimente dulci, durere în timpul periajului, iar dinții sunt tociți.

Utilizarea unei gutiere de protecție în timpul nopții pentru bruxism și un periaj mai blând pot ajuta în aceste situații, la fel și periajul după consumul unor alimente acide.

Cariile dentare

Cariile dentare sunt cauzate de bacteriile din placa dentară, care produc acizi ce descompun smalțul dinților. Când smalțul este deteriorat, dentina subiacenta devine expusă, ceea ce duce la sensibilitate. 

Factorii genetici

În unele cazuri, sensibilitatea dentară poate fi moștenită. Factorii genetici pot influența grosimea și duritatea smalțului dentar, precum și susceptibilitatea la boli parodontale și carii.

În aceste situații, sensibilitate dentară poate fi prezentă încă din copilărie

Vizite regulate la stomatolog pentru monitorizarea sănătății dentare sunt un prim pas pentru tratarea acestei afecțiuni, la fel ca și utilizarea produselor de îngrijire orală special formulate pentru dinți sensibili.

Consumul frecvent de alimente și băuturi foarte reci, fierbinți, acide sau dulci poate contribui la sensibilitatea dentară. În plus, obiceiurile precum fumatul pot agrava problemele dentare.

Sensibilitatea dentară este o problemă comună care poate fi cauzată de o varietate de factori, de la eroziunea smalțului și retracția gingiilor până la carii și proceduri dentare. Înțelegerea cauzelor sensibilității dentare este esențială pentru prevenirea și tratarea eficientă a acesteia. Prin adoptarea unor practici bune de igienă orală, evitarea alimentelor și băuturilor care pot provoca sensibilitate și consultarea regulată a stomatologului, majoritatea cazurilor de sensibilitate dentară pot fi gestionate cu succes.

În cazul în care experimentați sensibilitate dentară persistentă, este important să vă programați pentru un consult stomatologic.

Despre clinica Clinica SWISSDENT | Dr. Petriu

Totul a început în 2006, când visul a devenit realitate, iar primii pacienți ajungeau în clinica SWISSDENT, căutând profesionalism și empatie. Empatia a devenit valoare de brand în cel mai scurt timp, provocându-ne pe zi ce trece să ne depășim limitele și să înțelegem că pentru a putea trata eficient, profesionistul trebuie să înțeleagă și emoția pacientului.

Pentru a obține această performanță a fost nevoie de milioane de minute nedormite și de sute de milioane de secunde în care pasiunea, determinarea și profesionalismul au fost cei mai crunți profesori. Totul pentru a ne ajuta să devenim cea mai bună versiune a noastră și să atingem cele mai înalte performanțe profesionale.

Din 2006 și până acum, am avut un singur scop: acela de a demonstra că totul este posibil, atunci când îți dorești. Suntem fericiți când pacienții noștri sunt fericiți și lucrăm constant pentru a ne depăși limitele profesionale. Dispunem și de ajutor, din acest punct de vedere: aparatură ultra-performantă și un laborator de tehnică dentară, care ne ajută să optimizăm timpii de lucru și să oferim soluții rapide și durabile atunci când vine vorba de Estetică și Protetică Dentară, Implantologie, Parodontologie și Endodonție.

Suntem diferiți. Iar de acest lucru te convingi în momentul în care ajungi în clinica noastră. Pentru noi, cei de la SWISSDENT, zâmbetul tău sincer și natural este ceea ce contează cel mai mult.

Adresă

Str Gheorghe Doja nr 7, bloc 35F, parter Ploieşti, Prahova
Pornește navigația
1, 30
Parcare publică

Lu - Vi: 08:00 - 20:00

Program de lucru

Luni
08.00 - 20.00
Marți
08.00 - 20.00
Miercuri
08.00 - 20.00
Joi
08.00 - 20.00
Vineri
08.00 - 20.00
Sâmbătă
Închis
Duminică
Închis

Apreciază ( 0 )