Imagine fundal articol Imagine decorație articol
07 Mai. 2025 Adaugă la favorit

Dușul bucal: de ce este important atunci când ai implanturi dentare?

Scris de: Clinica SWISSDENT | Dr. Petriu

9 vizualizări

Dușul bucal: de ce este important atunci când ai implanturi dentare?


Dușul bucal are un rol esențial în igiena orală, cu atât mai mult cu cât pacientul are implanturi dentare. De ce este atât de important dușul bucal și cum diferă de periajul dentar obișnuit și folosirea apei de gură? Citește aceste material pentru a afla mai multe informații și pentru a-l integra în rutina ta dentară.

Folosirea dușului bucal încă este considerată opțională de o mare parte a pacienților. Cu toate acestea, eficiența dușului bucal este net superioară metodelor clasice, pe care nu le înlocuiește, ci doar le completează. Dacă ai implant dentar, ar trebui să citești acest material, pentru că afli cum poți folosi dușul bucal și de ce te ajută atât de mult în rutina zilnică.

Igiena orală și implanturile dentare

Faptul că există ”dinți noi” nu exclude o igienă orală corespunzătoare. Un implant dentar are nevoie de atenție susținută, poate chiar mai mult decât în cazul dinților naturali.

Implanturile dentare reprezintă înlocuiri permanente pentru dinții pierduți care implică inserarea unor rădăcini artificiale în osul maxilarului sau mandibulei. Dacă nu sunt întreținute corespunzător, implanturile dentare pot dezvolta infecții, ce scurtează durata de viață și rezistența lor.

Și deoarece vorbim de un dinte artificial, chiar dacă arată și se comportă ca un dinte natural, îngrijirea acestuia este diferită.

Ce este dușul bucal?

Dușul bucal sau irigatorul are o istorie mai veche decât se crede. Acesta a apărut în anii 1960, fiind inventat de un dentist american numit Gerald Moyer și de John Mattingly, inginer.

Inițial, acesta era utilizat mai mult în cabinetul stomatologic pentru a ajuta la curățarea dinților și a gingiilor pacienților cu afecțiuni dentare severe. Cu timpul, popularitatea sa a crescut și a devenit un instrument util și pentru igiena orală de zi cu zi.

Astăzi, există o varietate de modele de dușuri bucale disponibile pe piață, de la cele manuale, la cele electrice, care utilizează o combinație de presiune și jeturi de apă pentru a curăța cavitatea bucală.

Dușul bucal este considerat un instrument important pentru menținerea unei igiene orale adecvate și poate fi utilizat în combinație cu periajul dinților și ața dentară pentru o igienă orală completă.

Dușul bucal are un rezervor în care se pune apă și un capăt prin care iese apa cu presiune, pulsatil, nu continuu. Acesta se folosește mereu din exterior spre interior, nu invers.

Dușul bucal este sigur și eficient, eficiența fiind dovedită de-a lungul timpului, atât prin diferite studii, cât și prin experiențele din cabinetele stomatologice.

Dușul bucal și implanturile dentare

Dușul bucal impinge practic placa bacteriană atunci când este folosit, alături de resturile alimentare, care nu pot fi eliminate prin folosirea periuței de dinți sau a aței dentare, care nu pot ajunge în spațiile interdentare și alte zone retentive. Acest lucru este cu atât mai important în cazul implanturilor dentare, unde efectele produse de resturile alimentare și de placa bacteriană pot fi mult mai grave.

De ce este eficient dușul bucal?

Eficiența dușului bucal este dată de forța hidrodinamică, prin jetul de apă pulsatil. Jetul trebuie poziționat perpendicular pe papilă, nu înspre interiorul ei, pentru că altfel există un risc foarte mare de a te răni.

Folosirea dușului bucal ajută și la stimularea circulației sanguine locale, prin presiunea fluxului de lichid. În acest fel, dușul bucal ajută și la menținerea sănătății gingiilor și a paradonțiului.

Care sunt avantajele dușului bucal?

Dincolo de faptul că îndepărtează placa bacteriană și resturile alimentare, folosirea dușului bucal mai vine cu o serie de avantaje foarte mari pentru pacient, toate recunoscute de studiile realizate pe acest subiect.  

  • Previne apariția cariilor, prin curățarea eficientă a locurilor inaccesibile și a plăcii bacteriene, precum și a tartrului

  • Previne apariția bolilor parodontale

Adâncimea pungilor parodontale este redusă, la fel ca și patogenii inflamatori prin utilizarea dușului bucal.

Cui îi este recomandat dușul bucal?

Dușul bucal este o completare a rutinei zilnice de îngrijire orală. Cu toate acestea, dușul este recomandat cu atât mai mult persoanelor care au implanturi dentare, coroane sau punți, precum și celor care poartă aparate ortodontice. Dușul bucal mai este recomandat și persoanelor care au respirația urât mirositoare, precum și femeilor însărcinate, pentru a preveni apariția gingivitei în sarcină.

Cum se folosește dușul bucal?

Dușul bucal nu înlocuiește periajul dentar, ci doar completează rutina zilnică de îngrijire a dinților.

  • Dușul bucal se folosește după periajul de bază.

  • Capul irigatorului trebuie să fie poziționat pentru a permite lichidului să curgă liber în gură

Folosește apă dezinfectată sau soluții speciale pentru dușurile bucale, care pot conține substanțe antiseptice, fluor și hemostatic. Apa obișnuită poate deteriora dușul bucal. Dușul bucal este contraindicat pacienților care au parodontită acută și pacienților cu boli cardiovasculare, în cazul cărora este nevoie de un consult medical înainte de a începe folosirea lui.

De asemenea, dușul bucal nu este recomandat să fie folosit în primele 48 de ore după plasarea implanturlui dentar, a coroanelor, punților sau fațetelor dentare.

Cum alegi un duș bucal?

Alegerea dușului bucal se face în funcție de nevoile pacientului. Sunt dușuri bucale staționare sau portabile. În cazul dușurilor bucale portabile, rezervorul este mai mic, la fel și durata de funcționare.

Un duș bucal are mai multe capete în kitul de bază:

  • Vârful standard este recomandat pentru curățarea dinților și gingiilor sănătoase.

  • Există și un vârf special pentru aparatele ortodontice

  • Vârful subțire de cauciuc este recomandat în cazul bolilor paradontale

  • Vârful pentru curățarea limbii

  • Există și un capăt care are 3 smocuri în vârf, recomandat pentru curățarea plăcii din zona implanturilor dentare, coroanelor și punților.

  • Mai poate exista în kitul de bază și un vârf pentru curățarea cavității nazale.

Vârfurile dușului bucal trebuie să fie schimbate la interval regulate de timp, cuprinse între 6 și 9 luni.


Despre clinica Clinica SWISSDENT | Dr. Petriu

Totul a început în 2006, când visul a devenit realitate, iar primii pacienți ajungeau în clinica SWISSDENT, căutând profesionalism și empatie. Empatia a devenit valoare de brand în cel mai scurt timp, provocându-ne pe zi ce trece să ne depășim limitele și să înțelegem că pentru a putea trata eficient, profesionistul trebuie să înțeleagă și emoția pacientului.

Pentru a obține această performanță a fost nevoie de milioane de minute nedormite și de sute de milioane de secunde în care pasiunea, determinarea și profesionalismul au fost cei mai crunți profesori. Totul pentru a ne ajuta să devenim cea mai bună versiune a noastră și să atingem cele mai înalte performanțe profesionale.

Din 2006 și până acum, am avut un singur scop: acela de a demonstra că totul este posibil, atunci când îți dorești. Suntem fericiți când pacienții noștri sunt fericiți și lucrăm constant pentru a ne depăși limitele profesionale. Dispunem și de ajutor, din acest punct de vedere: aparatură ultra-performantă și un laborator de tehnică dentară, care ne ajută să optimizăm timpii de lucru și să oferim soluții rapide și durabile atunci când vine vorba de Estetică și Protetică Dentară, Implantologie, Parodontologie și Endodonție.

Suntem diferiți. Iar de acest lucru te convingi în momentul în care ajungi în clinica noastră. Pentru noi, cei de la SWISSDENT, zâmbetul tău sincer și natural este ceea ce contează cel mai mult.

Adresă

Str Gheorghe Doja nr 7, bloc 35F, parter Ploieşti, Prahova
Pornește navigația
1, 30
Parcare publică

Lu - Vi: 08:00 - 20:00

Program de lucru

Luni
08.00 - 20.00
Marți
08.00 - 20.00
Miercuri
08.00 - 20.00
Joi
08.00 - 20.00
Vineri
08.00 - 20.00
Sâmbătă
Închis
Duminică
Închis

Apreciază ( 0 )