Imagine fundal articol Imagine decorație articol
29 Dec. 2022 Adaugă la favorit

Ce presupune tratamentul de sigilare dinti?

Scris de: DENTAL ELITE BUCUREȘTI

844 de vizualizări


Pentru a preveni apariția cariilor dentare, una dintre procedurile cele mai utilizate este cea de sigilare dinti. Această procedură se adresează în special copiilor, fiind considerată o metodă sigură și eficientă de a preveni afecțiunile dentare.


Pacienții trebuie să înțeleagă că sigilarea dinților joacă un rol de prevenție, fiind o procedură minim invazivă, care diminuează considerabil riscul de dezvoltare a cariilor dentare.

Acest tratament este recomandat copiilor, deoarece nu întotdeauna aceștia respectă regulile de periaj dentar. În plus, riscul de a dezvolta carii este mult mai ridicat în cazul lor, pe fondul consumului de alimente dulci.

Care este scopul procedurii de sigilare dinti?

Categoric pentru a menține dinții sănătoși este necesară crearea unei rutine privind igiena lor. Dar, sunt situații în care dinții au o structură neregulată, cu șanțuri și fosete dentare înguste, care îngreunează periajul dentar.

Chiar dacă există un periaj regulat, molarii și premolarii sunt predispuși riscului de apariție a cariilor, din cauza caracteristicilor sale anatomice. Practic, acești dinți sunt cei mai vulnerabili din perspectiva acestei probleme dentare.

Din cauza morfologiei acestor dinți (șanțuri adânci sau largi) și a poziției lor pe arcada dentară, periajul nu poate asigura o curățare 100% eficientă. Astfel, se acumulează resturi alimentare, favorizând formarea plăcii bacteriene și a leziunilor carioase.

În această situație, pentru a preveni astfel de probleme dentare, se apelează la procedura de sigilare a dinților.

Când este recomandată sigilarea dinților la copii?


Această procedură este recomandată a fi realizată după apariția dinților permanenți, neafectați de carie. În situația acestora, este indicat ca sigilarea dentară să se efectueze la scurtă vreme după erupție.

Prin urmare, este necesar ca părinții să conștientizeze importanța vizitelor regulate la medicul stomatolog.

Primii dinți permanenți apar la vârsta de 6-7 ani, perioadă în care obiceiurile de alimentație și de igienă orală nu sunt încă bine însușite de către micuți. De aceea, se recomandă un control după apariția primului molar. Medicul stomatolog pediatru va decide efectuarea procedurii de sigilare a dinților în măsura în care identifică:

       Șanțuri adânci și înguste la nivelul dinților;

       Prezența unor semne de demineralizare a smalțului;

       Predispoziție la dezvoltarea leziunilor carioase pe suprafața ocluzală sau la nivel interdentar.

Ulterior, al doilea molar apare între 11 și 13 ani. Însă, la această vârstă copilul poate mult mai ușor să efectueze un periaj corect. Cu toate că nu implică o nevoie de sigilare a dinților, se recomandă realizarea tratamentului, dacă se constată o predispoziție la carii dentare.

Acest tratament poate fi efectuat și adulților, însă în anumite condiții. În general, ei prezintă un aspect tocit al dinților, forma lor neregulată nefiind pronunțată. În plus, există șanse destul de mari ca acești pacienți să fi întâmpinat probleme în ceea ce privește cariile dentare, unii dinți fiind deja tratați.

În măsura în care există măsele sănătoase, cu un relief neregulat, procedura de sigilare poate fi realizată.

Având în vedere această condiție, tratamentul se efectuează mai rar pacienților adulți, șansele ca dinții lor să nu fie afectați și tratați, fiind destul de mici.

Dar, cel mai bun mod de prevenție în situația adulților este igiena orală corespunzătoare.

În ce constă această procedură?

Sigilarea dinților este o procedura minim invazivă și nedureroasă, fiind necesară o singură ședință pentru efectuarea ei. Însă, înainte de aplicarea tratamentului, medicul stomatolog pediatru va realiza o examinare a dinților, în vederea stabilirii existenței unei predispoziții la afecțiuni dentare. În baza acestei evaluări, acesta va stabili dacă este necesar sau nu procedura de sigilare.

Principalele etape ale procedurii sunt:

       Se realizează o igienizare corespunzătoare a dinților, ulterior fiind uscați și izolați de salivă;

       Se aplică un compozit special, cu rol de protecție, pregătind dinții pentru etapa de sigilare;

       Se adaugă un strat subțire de material de sigilare pe suprafața ocluzală a dinților (cu alte cuvinte, se acoperă șanțurile și fosetele) și pe cea linguală;

       Se utilizează o lampă de fotopolimerizare în vederea consolidării materialului de sigilare.

În cele mai multe cazuri, timpul aferent realizării procedurii este de 30 de minute. Însă, poate să dureze și mai puțin, în cazul în care copilul colaborează cu succes cu medicul.

După efectuarea procedurii, medicul stomatolog pediatru recomandă:

       O rutină completă de igienă orală, ce include periaj dentar și utilizarea aței dentare sau a dușului bucal;

       Minimizarea consumului de alimente bogate în zahăr;

       Efectuarea unor controale periodice în vederea evaluării integritatea sigiliilor.

Care sunt avantajele pe care le oferă procedura de sigilare dinti?


În primul rând, această procedură este una minim invazivă și 100% sigură. În plus, este acceptată cu ușurință de copii.

Ca avantaje majore, sigilarea dentară:

       Garantează un nivel înalt de protecție împotriva cariilor dentare, sigilantul aplicat acționând ca o barieră împotriva agenților patogeni;

       Materialul utilizat nu afectează structura dintelui și se modelează perfect pe suprafața lui;

       Permite o curățare corectă a dinților, oferind o mai mare accesibilitate periuței dentare;

       Contribuie la întărirea smalțului dinților;

       Nu implică durere sau disconfort și este o procedură de prevenție rapidă.

Concluzii

Sigilarea dinților reprezintă în esență, o procedură cu rol de prevenție, realizată în vederea asigurării protecției sănătății orale a copiilor. Acest tratament se recomandă copiilor, ei prezentând riscuri majore de a dezvolta carii sau alte probleme dentare.

 

Ai grijă de sănătatea orală a copilului tău!  Pe lângă alimentația sănătoasă și obiceiurile corecte de igienă orală, vizitele la medicul stomatolog pediatru sunt esențiale, ele fiind măsuri cheie în ceea ce privește prevenirea sau tratarea afecțiunilor dentare.

Indiferent de problemele dentare cu care se confruntă copilul tău, apelează cu încredere la servicii stomatologice în vederea realizării unui control.  Clinica Dental Elite îți stă la dispoziție cu numeroase servicii de stomatologie pediatrică, pentru ca micuțul tău să beneficieze de cele mai bune tratamente.

Echipa este formată din medici specialiști de top din România, care tratează anual mii de copii, fiind dedicați zâmbetelor lor și pregătiți întotdeauna cu tehnici de acomodare și eliminare a fricii.


Despre clinica DENTAL ELITE BUCUREȘTI

Dental Elite este o echipă de oameni ambițioși și determinați să facă excelență în domeniul stomatologic din România.

Prezenți în Brașov și Bucuresti, cu o echipă multidisciplinară, alcătuită din peste 25 de medici stomatologi, am tratat până în prezent peste 11.000 de pacienți, în cele 15 unit-uri dentare de ultimă generație.

Avem una dintre cele mai mari echipe de medici specialiști în chirurgie orală și maxilo-facială și implantologie și medici specialiști care acoperă toate ramurile stomatologiei: protetică și estetică dentară, endodonție microscopică, parodontologie, ortodonție, stomatologie pediatrică, chirurgie și implantologie,

Clinicile noastre sunt dotate cu tehnologie performantă, de ultimă generație, printre care amintim:

• Unit-uri dentare A-DEC si Anthos (Castellini)
• Scanner intra-oral Primescan AC PRO Cerec Medit i-700 și Medit i-500
• Cameră intra-orală Acteon Soprocare
• Microsccop dentar endodonție Leica M320 High-end
• și Kaps 1100
• Radiologie integrată 2D/3D și CBCT (DURR si Hyperion)
• Echipament de tehnică dentară digitalizată de cabinet CEREC Primemill Sirona - Sistem de frezare 3D și CEREC Speedfire – cuptor de sintetizare, cu ajutorul cărora tratamentele de protetică sunt realizate rapid și fără erori
• Laser pentru reducere durerii I-Plus Waterlase
• Lampă de albire Philips ZOOM
• Laser diodă EpicX Biolase
• Echipamente de sterilizare de top MELAG si Castellini

Valorile și principiile transmise din tată în fiu, expertiza medicilor, aparatura high-tech dentistry, empatia fără margini, precum și tratamentele accesibile transformă orice vizită la Dental Elite într-o experiență lipsită de anxietate, de care îți vei aminti cu drag.

Pentru noi, elita medicală înseamnă 100% implicare.

Adresă

Strada Sergent Gheorghe Anghel,nr 4 Sector 1, București, cartier Dorobanți
Pornește navigația

Lu - Vi: 08:00 - 21:00

Program de lucru

Luni
08:00 - 21:00
Marți
08:00 - 21:00
Miercuri
08:00 - 21:00
Joi
08:00 - 21:00
Vineri
08:00 - 21:00
Sâmbătă
Închis
Duminică
Închis

Apreciază ( 0 )