Ce înseamnă implanturi zigomatice?

Intervenția cu implanturi zigomatice este o soluție revoluționară pentru pacienții edentați complet, care prezintă o atrofie maxilară avansată. Practic, prin intermediul implanturilor zigomatice, pacienții își redobândesc încrederea în sine și zâmbetul, îmbunătățind astfel calitatea vieții lor.
Important este ca pacienții să conștientizeze complexitatea intervențiilor din implantologia avansată. Pentru intervenția în care se folosesc implanturile zigomatice, este nevoie de o examinare complexă a craniului, în contextul în care ele se ancorează în osul zigomatic, mai precis în pomeți. Cu alte cuvinte, aceste implanturi se ancorează în oasele feței, pe fondul resorbției avansate a maxilarului.
În mod cert, scopul intervenției nu este de a fixa 2 sau 4 implanturi, ci de a insera implanturi pe care medicii să realizeze o lucrare dentară 100% funcțională. În esență, aceste implanturi zigomatice reprezintă soluția prin care pacienții obțin dinți 100% funcționali și estetici, în contextul în care ei se confruntă cu o pierdere de țesut osos, ce face imposibilă inserarea unor implanturi convenționale.
Ce sunt implanturile zigomatice și prin ce se diferențiază de cele convenționale?
Acest sistem special de implanturi prezintă o lungime mai mare (între 35-55mm). Comparativ cu implanturile clasice, acestea străbat sinusurile și se inserează în oasele pomeților. Această procedură este ultima soluție la care pot apela pacienții în situația în care se confruntă cu o resorbție osoasă extrem de avansată. Această resorbție reprezintă de fapt o deteriorare severă a osului maxilar, determinată în principal de pierderea dinților.
După cum se insinuează din denumirea lor, aceste implanturi sunt fixate în oasele zigomatice. O particularitate a oaselor zigomatice este că nu se deteriorează, comparativ cu osul maxilarului. Astfel că pierderea dinților nu afectează o deteriorare a oaselor zigomatice. Indiferent de stadiul resorbției osoase a pacientului, pomeții își mențin dimensiunea și densitatea, fiind potriviți pentru fixarea acestor tipuri de implanturi.
Când este necesară intervenția cu implanturi zigomatice?
Când un pacient pierde mai mulți dinți pe arcada superioară, structura maxilarului se deteriorează, generând o pierdere osoasă severă. În situația unui pacient edentat complet, atrofierea maxilarului se poate agrava, rezultând o imposibilitate de a efectua o intervenție cu implanturi clasice.
Prin urmare, intervenția cu acest sistem special de implanturi se adresează pacienților care:
● Sunt complet edentați și nu prezintă suficient țesut osos necesar pentru inserarea implanturilor convenționale;
● Au nevoie de protezare după intervenția de eliminare a unor tumori la nivelul osului maxilar;
● Prezintă sinusuri maxilare voluminoase, ce nu permite inserarea implanturilor;
● Nu pot apela la adiție osoasă sau la procedura de lifting sinusal în vederea inserării implanturilor clasice.
Ce presupune intervenția cu implanturi zigomatice?
